Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχτηκε τον Σεργκέι Σοϊγκού στη Βόρεια Κορέα και του παρουσίασε τους νέους διηπειρωτικούς πυραύλους, αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τα οποία εξοπλίζει τον στρατό της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ρωσική αντιπροσωπεία, καθώς και κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, έφθασαν την Τετάρτη στην Πιονγκγιάνγκ. Είναι οι πρώτες ξένες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το Yonhap, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα τιμά σήμερα την 70ή επέτειο από την υπογραφή της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας, την 27η Ιουλίου 1953. Η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης».

Οι Κιμ και Σαϊγκού επισκέφθηκαν την «έκθεση όπλων και εξοπλισμών 2023», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, που μετέδωσε επίσης φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι πύραυλοι Hwasong-17 και Hwasong-18. Ο τελευταίος είναι ICBM που αξιοποιεί στερεό καύσιμο.

Καρά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Κιμ μίλησε στον Σοϊγκού «για τα όπλα και τους εξοπλισμούς που εφευρέθηκαν και παράγονται» στο πλαίσιο του σχεδίου εθνικής άμυνας της Βόρειας Κορέας και «εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθησή του πως ο ρωσικός στρατός και ο ρωσικός λαός θα έχουν μεγάλες επιτυχίες».

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας είναι αξιοσημείωτη: τέτοιες επισκέψεις είναι κάθε άλλο παρά συχνές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, επισήμαναν ειδικοί.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Τιχόνοφ, καθηγητή κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Όσλο, στη Νορβηγία, η Ρωσία «μπορεί να χρειάζεται το παραγωγικό δυναμικό της βορειοκορεατικής στρατιωτικής βιομηχανίας στο πεδίο των συμβατικών όπλων, ενώ η Βόρεια Κορέα πιθανόν ενδιαφέρεται για τη μεταφορά πυραυλικών τεχνολογιών από τη Ρωσία».