Η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) κατήγγειλε την Παρασκευή (21/7) πως 18 υπάλληλοί της ξυλοκοπήθηκαν και μαστιγώθηκαν από ενόπλους στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση σημειώθηκε την Πέμπτη (20/7) την ώρα που μέλη της οργάνωσης παρέδιδαν ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομείο στο νότιο Χαρτούμ.

«Ύστερα από λογομαχία σχετικά με τους λόγους της παρουσίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή, oι ένοπλοι επιτέθηκαν στην ομάδα των MSF, ξυλοκοπώντας και μαστιγώνοντάς τους», ανέφερε η ΜΚΟ. «Συνέλαβαν έναν οδηγό μας, απειλώντας πως θα τον σκοτώσουν, προτού τελικά τον αφήσουν ελεύθερο και αρπάξουν το όχημα», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από τις 15 Απριλίου μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν διευκρίνισαν πού ανήκαν οι δράστες της χθεσινής επίθεσης. Προειδοποίησαν όμως ότι αν επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό, θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί η παρουσία τους σε αυτήν την εμπόλεμη ζώνη.

Η κατάσταση στο Σουδάν είναι δραματική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σπανίως πρόσβαση σε καθαρό νερό, ιατρική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Ξεπέρασε τώρα τα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της σύγκρουσης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πάνω από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και εκτοπιστεί εσωτερικά στη χώρα και πάνω από 730.000 έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες, δείχνουν τα στοιχεία του οργανισμού.

Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν είτε από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου επικεντρώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), είτε από το Νταρφούρ, όπου αυξήθηκε η βία με στόχο εθνοτικές ομάδες.