Μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποίησε το Ισραήλ. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η επιχείρηση σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στην πάταξη της ένοπλης οργάνωσης «Ταξιαρχία της Τζενίν», ενώ έχει ήδη ανοίξει ένας νέος κύκλος αίματος, βίας και εντάσεων με αφορμή του παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Ισραηλινοί αξιωμαοτύχοι έχουν χαρακτηρίσει τον καταυλισμό ως «σφηκοφωλιά» τρομοκρατών και «προπύργιο της τρομοκρατίας». Η στρατιωτική επιχείρηση – η μεγαλύτερη από το 2002 και τη δεύτερη Ιντιφάντα – αποτέλεσε μια επίδειξη δύναμης του Ισραήλ και εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Πάνω από 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους, 114 εκ των οποίων στη Δυτική Όχθη και οι υπόλοιποι στη Γάζα.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «πραγματικό πόλεμο», που ξεκίνησε με ένα σφυροκόπημα από drones και συνεχίστηκε με την περικύκλωση του καταυλισμού από περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα και με μια έφοδο 1.000 στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και μελών των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη και ελεύθερων σκοπευτών.

Οι είσοδοι της πόλης έκλεισαν με μπουλντόζες και τρακτέρ, ενώ κατά την έφοδο σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με ένοπλους Παλαιστίνιους. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν πως ο Ισραηλινός στρατός εκτόξευσε αδιακρίτως σφαίρες προς τα σπίτια τους και διέκοψε την παροχή ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και νερού ως μια «συλλογική τιμωρία».

«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί» διαμηνύει ο Ισραηλινό στρατός για την επίθεση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, που φιλοξενεί περίπου 14.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιουνίου το Ισραήλ είχε εξαπολύσει και πάλι επιθέσεις με drones προκαλώντας αρκετά θύματα και ενισχύοντας την οργή στους Παλαιστίνιους μαχητές. Ενδεικτικό των προθέσεων του Ισραήλ είναι πως είχε να χρησιμοποιήσει drones για επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από το 2006.

«Μια διαφορετική εξέγερση, μια νέα εμβληματική περιοχή αντίσταση»

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζενίν μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο στην «καρδιά» της παλαιστινιακής αντίστασης, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει διαρκώς τις επιδρομές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Όσο δε το Ισραήλ συνεχίζει τα σχέδια επέκτασης των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, που έχουν επικριθεί και από τη διεθνή κοινότητα, τόσο η αντίσταση – ένοπλη και μη – των Παλαιστινίων ενισχύεται.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, μαζί με τη Γάζα, η Τζενίν έχει αναδειχθεί πλέον σε μια εμβληματική περιοχή της παλαιστινιακής αντίστασης και η νεοεμφανιζόμενη τοπική ταξιαρχία φέρεται να έχει στους κόλπους της εκατοντάδες νέους μαχητές από πολλές ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ αυτών και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, της Φατάχ και της Χαμάς.  Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η άνοδος της «Ταξιαρχίας Τζενίν» αλλά και άλλων νεοεμφανιζόμενων ομάδων, αντανακλούν την αυξημένη απογοήτευση για την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει τη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

«Αυτό που ξεχωρίζει αυτή την εξέγερση από άλλες είναι ότι ενώνει τον ένοπλο αγώνα με άλλες λαϊκές μορφές αντίστασης», σημειώνει σε ανάλυσή του στο «Middle East Eye» ο Χανί Αλ Μασρί, διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Στρατηγικών Μελετών. «Αντιπροσωπεύει μια εθνική ενότητα που συνεχώς αναπτύσσεται και συντονίζεται», υπογραμμίζει.

Δεν είναι τυχαίο πως το «Joint Operations Room of Palestinian Resistance Factions», μια ομάδα ομπρέλα που περιλαμβάνει πολιτικά κόμματα της Γάζας, κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους να συσπειρωθούν γύρω από την Τζενίν, αυξάνοντας την πιθανότητα ισχυρότερης Παλαιστινιακής απάντησης στην ενίσχυση των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Τα σχέδια του Ισραήλ – «Σπάστε το κύμα» και «κατευνασμός ακροδεξιών»

Ένας από τους βασικούς στόχους των επιδρομών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η συντριβή αυτής της αντίστασης, ωστόσο επί της ουσίας οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις την ενισχύουν διαρκώς. Η κωδική ονομασία της επιχείρησης «σπάστε το κύμα» είναι δηλωτική των ισραηλινών ανησυχιών αλλά και των προθέσεων. Αναλυτές σημειώνουν πως το Ισραήλ θέλει να χρησιμοποιήσει τη Τζενίν ως παράδειγμα: «Όποιος υποστηρίζει την αντίσταση θα υποστεί αυτή την καταστροφή», είναι το μήνυμα που στέλνει προς τους Παλαιστίνιους.

 «Η επιχείρηση της Δευτέρας έχει σκοπό να σπάσει η αντίληψη περί ασφαλούς καταφυγίου στο στρατόπεδο, το οποίο έχει γίνει φωλιά κηφήνων», είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η εκτίμηση των ισραηλινών αρχών είναι ότι η κλιμάκωση των επιχειρήσεων «θα ελαχιστοποιήσει την αντίσταση» και υπογράμμισε ότι παρόμοιες τακτικές μπορεί να συνεχιστούν.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της επιδρομής του περασμένου μήνα στην Τζενίν, αρκετοί Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και στρατιωτικά οχήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από αυτοσχέδια εκρηκτικά, καθώς ο στρατός φάνηκε να αιφνιδιάστηκε. Μάλιστα η ισραηλινή διοίκηση αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει  στρατιωτικά ελικόπτερα για να υποστηρίξει τα στρατεύματα στο έδαφος, κάτι που είχε να συμβεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και 20 χρόνια.

Ένας νέος γύρος βίας και εντάσεων φαίνεται έχει ήδη ξεκινήσει, με τις ισραηλινές επιθέσεις και τα αντίποινα των παλαιστινίων να αλληλοτροφοδοτούνται με φόντο την έγκριση των σχεδίων για την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών σε περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ένα σχέδιο που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν πως η τρέχουσα κλιμάκωση στη Τζενίν μπορεί να είναι και μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να κατευνάσει του ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησής του και να αντιμετωπίσει την πίεση της αντιπολίτευσης.

Διεθνής κοινότητα κατά Ισράλη

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τα νέα εποικιστικά σχέδια και να τερματίσει τη βία στα κατεχόμενα εδάφη. Την έντονη ανησυχία τους έχουν εκφράσει ανοιχτά και οι ΗΠΑ, οι οποίες σε επίσημη δήλωσή τους χαρακτήρισαν «παράνομη την ανέγερση οικισμών σε παλαιστινιακή γη».