Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εδώ και 20 χρόνια στη Δυτική Όχθη, καθώς ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναζητάει μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο, έχουν προκληθεί πολλές καταστροφές, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασύγκριτη βία.

Το BBC αναφέρει ότι η επιχείρηση διεξάγεται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν που δημιουργήθηκε κατά την ανεξαρτησία του Ισραήλ και στάλθηκαν μαζικά Παλαιστίνιοι, καθώς η χώρα άρχισε να κατοικείται από εβραϊκό πληθυσμό που έφτανε από το εξωτερικό. Πλέον αριθμεί σχεδόν 14.000 άτομα και αποτελεί το σημείο της σύγκρουσης.

Σύμφωνα τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), η επιχείρηση διεξάγεται, επειδή η οργάνωση Ταξιαρχίες της Τζενίν κατηγορείται για πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις στο Ισραήλ, εκ των οποίων πολλές απετράπησαν.

Έτσι, έως και 2.000 στρατιώτες, με ελικόπτερα Apachi, drones και τεθωρακισμένες μπουλντόζες κυνηγούν τους τρομοκράτες μέσα στους δρόμους. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 10 Παλαιστίνιοι με βάση τις αρχές του Ισραήλ, όμως ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ισχυρίζονται πως πραγματοποιούν στοχευμένα χτυπήματα και ότι πυροβολούν μόνο τρομοκράτες και όχι άμαχο πληθυσμό, σύμφωνα με το CNN. Όπως ανέφεραν, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχει χτυπηθεί μια εγκατάσταση παραγωγής όπλων και αποθήκευσης εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ έχουν κατασχεθεί όπλα και εκρηκτικά.

Ωστόσο, οι Παλαιστινιακές αρχές κάνουν αναφέρουν ότι πραγματοποιείται «λουτρό αίματος», ενώ βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές και οδομαχίες, καταστροφές που δεν παραπαίμπουν σε στοχευμένα χτυπήματα. Μάλιστα, στα πλάνα διακρίνονται μπουλντούζες που καταστρέφουν υποδομές του καταυλισμού.

Η στάση των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν την πόλη Τζενίν πραγματοποιώντας επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

«Είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς, τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να ολοκληρώσει την επιχείρηση που άρχισε στην πόλη Τζενίν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε αξιωματούχος που ενημέρωσε για τον στρατιωτικό σχεδιασμό.