Διεργασίες για την αυστηροποίηση της γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του μεταναστευτικού γίνονται στην Σύνοδο Κορυφής η οποία είναι σε εξέλιξη. Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα όσον αφορά το μεταναστευτικό καθώς 14 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Ιταλία θέλουν πιο σκληρή γραμμή για την προστασία των συνόρων, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για μια μακρά και δύσκολη συζήτηση αφού οι απόψεις που εκφράζονται εντός του συμβουλίου είναι αντικρουόμενες. Οι χώρες που προασπίζονται την πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά το μεταναστευτικό ειδικότερα, ζητούν πιο αυστηρές διατυπώσεις και αποφάσεις όσον αφορά κυρίως την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ζητούν μεγαλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών και συνεργασίες με τρίτες χώρες εκτός της Ένωσης για την διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.

Από εκεί και πέρα, κάποιες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Πορτογαλία ζητούν μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά ζητήματα διεθνούς δικαίου και υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως τρίτο στρατόπεδο ορίζονται οι χώρες Πολωνία και Ουγγαρία που ανέκαθεν απέρριπταν οποιαδήποτε πρόταση αφορούσε την κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την διαχείριση του μεταναστευτικού κυρίως σε επίπεδο αλληλεγγύης και μάλιστα «φέρουν βαρέως» το γεγονός ότι πριν μερικές εβδομάδες ελήφθησαν αποφάσεις χωρίς αυτές να συναινέσουν. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση μεγάλες αποφάσεις.