Η 44χρονη Carla Foster από τη Βρετανία, μητέρα τριών παιδιών, καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκισης επειδή έκανε άμβλωση ενώ ήταν περίπου οκτώ μηνών έγκυος. Η γυναίκα ισχυρίστηκε πως φοβόταν ότι ο εν διαστάσει σύντροφός της θα μάθαινε ότι έμεινε έγκυος, ενώ εκείνη έβλεπε δύο άλλους άνδρες στα τέλη του 2019.

Είπε επανειλημμένα ψέματα για να πάρει χάπια άμβλωσης που ήταν διαθέσιμα, για ευκολία των γυναικών, μόνο στο διαδίκτυο, λόγω των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως, τα χάπια αφορούσαν μόνο γυναίκες που βρίσκονταν στις πρώτες εβδομάδες κύησης. Η Foster ήταν μεταξύ 32 και 34 εβδομάδων, πολύ πέρα από το όριο των 24 εβδομάδων του Ηνωμένου Βασιλείου για τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η ίδια έκανε πολυάριθμες αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το «Πώς να μη φαίνεσαι έγκυος» και «Πώς να κρύψεις την κοιλιά της εγκυμοσύνης» – καθώς και «Αν χτυπηθείς στην κοιλιά θα χάσεις το μωρό σου;», σύμφωνα με το nypost.com.

Η Φόστερ είπε ψέματα σε έναν σύμβουλο εγκυμοσύνης ότι ήταν μόλις επτά εβδομάδων έγκυος, ενώ είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο: «Πρέπει να κάνω έκτρωση αλλά έχω περάσει τις 24 εβδομάδες». Ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Πράις δήλωσε ότι «οι πολλαπλές και παρατεταμένες αναζητήσεις στο διαδίκτυο έδειξαν πως η πράξη της ήταν σχεδιασμένη». «Ενώ το μωρό δεν ήταν στον ένατο μήνα, πλησίαζε σε τελικό στάδιο ανάπτυξης», δήλωσε ο Πράις, σημειώνοντας ότι το σώμα του μωρού δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο δικαστής Έντουαρντ Πέπεραλ αναγνώρισε στη Φόστερ ότι κατά τα άλλα ήταν «καλή μητέρα των υπόλοιπων τριών παιδιών», συμπεριλαμβανομένου ενός με ειδικές ανάγκες, ενώ της είπε ότι θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη φυλάκιση αν είχε δηλώσει νωρίτερα την ενοχή της στην «τραγική και πολύ σπάνια» υπόθεση. Την καταδίκασε σε 28 μήνες φυλάκιση.

«Δέχομαι ότι αισθάνεστε πολύ βαθιά και γνήσια μεταμέλεια για τις πράξεις σας. Σας βασανίζει η ενοχή και έχετε κατάθλιψη. Δέχομαι επίσης ότι είχατε πολύ βαθύ συναισθηματικό δεσμό με το αγέννητο παιδί σας και ότι βασανίζεστε από εφιάλτες και βλέπετε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού σας», σημείωσε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της καταδίκης.

«Το καθήκον μου ως δικαστής είναι να εφαρμόζω τον νόμο όπως προβλέπεται από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πέπεραλ στο δικαστήριο. «Αν το ιατρικό επάγγελμα θεωρεί ότι οι δικαστές κάνουν λάθος να φυλακίζουν γυναίκες που προβαίνουν σε καθυστερημένη άμβλωση εκτός του ορίου των 24 εβδομάδων, τότε θα πρέπει να πιέσει το κοινοβούλιο να αλλάξει τον νόμο αυτό και όχι τους δικαστές που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να εφαρμόζουν τον νόμο».

Η υπόθεσή της άνοιξε μια νέα συζήτηση στη Βρετανία

Πολλοί πολιτικοί δήλωσαν αργότερα ότι ήρθε η ώρα να γίνει ακριβώς αυτό. Η Caroline Nokes, πρόεδρος της επιτροπής γυναικών και ισότητας, δήλωσε στο BBC ότι ο νόμος του 1861 που χρησιμοποιείται για τη δίωξη της Foster, είναι «ξεπερασμένος».

Η Mandu Reid, επικεφαλής του Κόμματος Ισότητας των Γυναικών, δήλωσε επίσης ότι «τίποτα σε αυτή την καταδίκη δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή τα συμφέροντα της Foster και των παιδιών της. Η υπόθεση αυτή είναι ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο για τη νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Αγγλία». «Αποκαλύπτει επίσης την αδικαιολόγητη, άσχημη αλήθεια σχετικά με την ποινικοποίηση των αμβλώσεων. Η αντίθεση στην άμβλωση δεν είχε ποτέ να κάνει με το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά ή τις γυναίκες», δήλωσε η ίδια.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η ποινικοποίηση των αμβλώσεων είναι σωστή στις κατάλληλες περιστάσεις. «Οι νόμοι μας, ως έχουν, εξισορροπούν το δικαίωμα της γυναίκας να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις με τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαξ Μπλέιν. «Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της προσέγγισης».