Μια πόλη-φάντασμα στην έρημο της Καλιφόρνιας αγοράστηκε από έναν μυστηριώδη αγοραστή, έναντι 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Eagle Mountain, μια άλλοτε ακμάζουσα κοινότητα που βρίσκεται στα σύνορα ενός Εθνικού Πάρκου της Καλιφόρνιας, αγοράστηκε πρόσφατα από μια εταιρεία που ονομάζεται Ecology Mountain Holdings.

Δεν υπάρχουν πολλές δημόσιες πληροφορίες για την εταιρεία, εκτός από την επαγγελματική της διεύθυνση, που είναι στην Καλιφόρνια.

Παλαιότερα, η πόλη είχε αγοραστεί από μια εταιρεία στο Οντάριο της Καλιφόρνια, που ονομάζεται Eagle Mountain Acquisition LLC, η οποία ήταν η τελευταία από τις διάφορες θυγατρικές της Kaiser που κατείχαν την πόλη τα τελευταία 40 χρόνια. Το Eagle Mountain ήταν μια ακμάζουσα πόλη της εταιρείας το 1983, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής εργαζόταν στο ορυχείο της, Kaiser Steel.

Η άλλοτε ευημερούσα πόλη ήταν μια πολυσύχναστη κοινότητα με σπίτια, επιχειρήσεις και σχολείο. Η παρακμή του Eagle Mountain ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με τις περικοπές προσωπικού στην Kaiser που τελικά οδήγησαν στο κλείσιμό της, πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Μετά την παρακμή του ορυχείου, το Eagle Mountain έγινε το σπίτι μιας καταδικασμένης φυλακής χαμηλής ασφαλείας, η οποία άνοιξε το 1988. Το πρώην μπόουλινγκ της πόλης, η καφετέρια και άλλα κτίρια φιλοξένησαν 438 κρατούμενους που είχαν κλειστεί μέσα για μη βίαια αδικήματα.

Η ιδιωτική φυλακή προωθούσε την επαγγελματική εξέλιξη των κρατουμένων και τη μείωση των ποσοστών υποτροπής. Το 1992, η εφημερίδα Press-Enterprise έγραψε για τη φυλακή ότι «επανέφερε στη ζωή μια πόλη-φάντασμα». Τον Οκτώβριο του 2003, σημειώθηκε εξέγερση ενώ οι κρατούμενοι παρακολουθούσαν το World Series στην αίθουσα αναψυχής της φυλακής. Δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ κατηγορήθηκαν αργότερα για φόνο.

Μυστήριο με την ιδιοκτησία

Μια πιθανή ένδειξη σχετικά με το ποιος αγόρασε την πόλη και ποια είναι τα σχέδιά του για αυτήν είναι ότι το 2021, ο μεγιστάνας των φορτηγών Balwinder S. Wraich αγόρασε περισσότερα από 1.000 στρέμματα του Desert Center – μιας πόλης που μοιράζεται έναν δρόμο με το Eagle Mountain.

Ο Wraich συνεργάζεται με την εταιρεία Wraich Transport στη γειτονική πόλη Fontana και έχει διευκρινίσει στο παρελθόν το σχέδιό του για την περιοχή. «Πρόκειται να αναπτύξουμε μια στάση φορτηγών, ένα βενζινάδικο και ένα ξενοδοχείο», είχε δηλώσει ο ίδιος παλαιότερα, σύμφωνα με το dailymail.co.uk. «Δεν υπάρχει φαγητό για 40 μίλια. Στόχος μου είναι να αποκτήσω κάτι μεγάλο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Θα βοηθήσει την κοινότητα».