Το γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία ενός πλούσιου προγραμματιστή, του Μπράιαν Τζόνσον, ο οποίος ξοδεύει περίπου 2 εκατ. δολαρία ετησίως, θέλοντας «να επαναφέρει τον οργανισμό του σε λειτουργία 18χρονου». Για να το πετύχει αυτό πραγματοποιεί μεταγγίσεις αίματος από νέους, ενώ προσφάτως παρέσυρε σε αυτή την ιστορία και τον έφηβο γιο το, τον οποίο μετέτρεψε στο προσωπικό του «αγόρι αίματος».

Ο 45χρονος προγραμματιστής, όπως αναφέρει το Bloomberg, «στρατολόγησε» τον 17χρονο Τάλματζ για να χρησιμοποιεί το αίμα του, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διατηρήσει νέα τα εσωτερικά του όργανα. Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη πως τον περασμένο μήνα, σε μια κλινική κοντά στο Ντάλας ο Τζόνσον, ο 70χρονος πατέρας του Ρίτσαρντ και ο Τάλματζ πραγματοποίησαν μια πολύωρη θεραπεία ανταλλαγής αίματος τριών γενεών.

Μέχρι σήμερα ο Τζόνσον συνήθως λάμβανε αίμα από έναν ανώνυμο δότη, αλλά αυτή τη φορά ο δότης ήταν ο γιος του, ο οποίος προσέφερε ένα λίτρο αίματος που μετατράπηκε σε μια παρτίδα υγρού πλάσματος και μια άλλη από ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

Ο Τζόνσον δήλωσε στο Bloomberg ότι έχει μια ομάδα 30 γιατρών και ειδικών σε θέματα αναγεννητικής υγείας που επιβλέπουν την αγωγή του, στο πλαίσιο της οποίας ταξιδεύει και στην κλινική της περιοχής του Ντάλας για ανταλλαγή πλάσματος. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως μέχρι σήμερα ο Τζόνσον εξέταζε τους ανώνυμους δότες για να διασφαλίσει πως λάμβανε αίμα από ένα άτομο με ιδανικό δείκτη μάζας σώματος, που ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ήταν απαλλαγμένο από ασθένειες.

Η χρήση του πλάσματος ως τεχνική κατά της γήρανσης τράβηξε την προσοχή των ζηλωτών της ευεξίας όταν επιστήμονες πραγματοποίησαν σχετικά πειράματα σε ποντίκια, διαπιστώνοντας πως τα μεγαλύτερα σε ηλικία τρωκτικά εμφάνισαν βελτιώσεις στη γνωστική τους λειτουργία, τον μεταβολισμό και τη δομή των οστών. Όμως και στα νεότερα ποντίκια φάνηκε πως η συχνή αιμοδοσία θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα τα δεδομένα για την εν λόγω τεχνική κατά της γήρανσης είναι ελάχιστα και πολλοί ερευνητές υπογραμμίζουν πως πρόκειται τουλάχιστον για «ασαφείς» θεραπείες. «Δεν έχουμε μάθει αρκετά ώστε να προτείνουμε πως αυτή είναι μια βιώσιμη θεραπεία», δήλωσε στο Bloomberg ο Τσαρλς Μπρένερ, βιοχημικός στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στο Λος Άντζελες. «Για μένα, είναι χυδαίο, χωρίς στοιχεία και σχετικά επικίνδυνο».

Πάντως ο Τζόνσον δεν φαίνεται να πτοείται. Συνεχίζει τις μεταγγίσεις πιστεύοντας πως θα αποκτήσει τον οργανισμό ενός 18αρη, ενώ παράλληλα ακολουθεί μια εξαιρετικά αυστηρή ρουτίνα που ξεκινά κάθε πρωί στις 5 π.μ. Λαμβάνει πλήθος συμπληρωμάτων διατροφής, γυμνάζεται καθημερινά και ακολουθεί μια χοροφαγική δίαιτα χαμηλών θερμίδων και καθαρίζει τα δόντια του χρησιμοποιώντας λάδι τεϊόδεντρου και αντιοξειδωτικό τζελ.

Στόχος του Τζόνσον είναι ένας: Όλα τα βασικά όργανά του, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του συκωτιού, των νεφρών, των δοντιών, του δέρματος, των μαλλιών, του πέους και του ορθού, να λειτουργούν όπως όταν ήταν νέος. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αυτές οι ακριβές θεραπείες τον έχουν ήδη φέρει πιο κοντά στην πηγή της νεότητας, με την καρδιά ενός 37χρονου και το δέρμα ενός 28χρονου.

Η εμμονή του με τη μακροζωία οδήγησε τον Τζόνσον να ξεκινήσει την Kernel, μια εταιρεία κατασκευής κρανών αξίας 50.000 δολαρίων το ένα, που μετράνε τα εγκεφαλικά σήματα και τον αντίκτυπο του διαλογισμού και των φαρμακευτικών παρεμβάσεων στον χρόνιο πόνο.