Σε μαζικές έρευνες σε γραφεία και σπίτια μαχητικών στελεχών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης προχώρησαν σήμερα οι αρχές της Λευκορωσίας στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγεται σχετικά με τη διοργάνωση μαζικών ταραχών μετά την επανεκλογή στις 19 Δεκεμβρίου του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Όλοι οι υπολογιστές κατασχέθηκαν από τα γραφεία του Ενωμένου Κόμματος Πολιτών, από τα στελέχη του οποίου κρατούνται ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών Γιάροσλαβ Ρομαντσούκ και ο αρχηγός του Ανατόλι Λεμπεντέκο σε φυλακή της KGB (ειδικές υπηρεσίες). Έρευνες διεξήχθησαν και στο σπίτι ενός άλλου υποψηφίου στις εκλογές, του Άλες Μιχάλεβιτς, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε κέντρο κράτησης της KGB, και στο σπίτι των γονέων της Ιρίνα Χάλιπ, δημοσιογράφου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Νοβάια Γκαζέτα και η οποία κρατείται επίσης από την KGB μαζί με τον σύζυγό της Αντρέι Σανίκοφ, που ήταν υποψήφιος στις προεδρικές. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και στο διαμέρισμα της δημοσιογράφου του αντιπολιτευόμενου ιστότοπου Charter 97 Νατάλια Ραντίνα, η οποία κρατείται επίσης από την KGB, και σε αυτό του Αλεξάντερ Οτροσττσένκοφ, που είναι εκπρόσωπος του Σανίκοφ.

Ακόμη κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του ευρωπαϊκού Ραδιοσταθμού για τη Λευκωρωσία μετά από έρευνα που έγινε στα γραφεία του στο Μινσκ. Σε ποινές φυλάκισης έως και 15 μέρες καταδικάστηκαν σχεδόν 600 άνθρωποι και περίπου 20, συμπεριλαμβανομένων 5 υποψηφίων της αντιπολίτευσης, κινδυνεύουν να δικαστούν σε ποινές έως και 15 χρόνια για τη διοργάνωση μαζικών ταραχών.

Πέντε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης παραμένουν στη φυλακή με τη δικαιοσύνη στη Λευκορωσία να έχει απειλήσει ότι θα απαγορεύσει τη λειτουργία των κομμάτων που θα αποδειχθεί ότι εμπλέκονται διοργάνωση των ταραχών.