Το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι να απευθυνθεί στο κοινό που θα παρακολουθεί τον τελικό της Eurovision απορρίφθηκε από την EBU, την ένωση δηλαδή των κρατικών μέσων υπό την αιγίδα των οποίων διοργανώνεται ο διαγωνισμός, τονίζοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της Eurovision, την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBU, «η αρχή αυτή αποκλείει κάθε πιθανότητα πολιτικής ή αντίστοιχης δήλωσης στο πλαίσιο του διαγωνισμού». «Το αίτημα του κ. Ζελένσκι να απευθυνθεί στο κοινό που θα παρακολουθεί την Eurovision, παρά τις καλές προθέσεις, δεν μπορεί να εγκριθεί από την EBU καθώς θα ήταν ενάντια στους κανονισμούς του διαγωνισμού»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουκρανική συμμετοχή ήταν αυτή που κέρδισε πέρσι τον διαγωνισμό. Παρά το γεγονός αυτό, ο διαγωνισμός διοργανώνεται φέτος στην Αγγλία καθώς η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αναλάβει τη φιλοξενία της διοργάνωσης.

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και σε αυτόν θα πάρουν μέρος οι συμμετοχές 26 χωρών. Ένα ειδικό αφιέρωμα στην Ουκρανία θα γίνει κατά τη διάρκεια του τελικού, στο πλαίσιο του οποίου θα ανέβουν στην σκηνή 11 Ουκρανοί καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένων και των περσινών νικητών Kalush Orchestra.

Στη διάρκεια της βραδιάς θα μεταδοθούν βίντεο κλιπ που θα παρουσιάζουν διάφορε μέρη της χώρας. Στο Λίβερπουλ, όπου διεξάγεται ο τελικός, παρουσιάστηκε ακόμα ένα «σύμβολο ελπίδας» για την Ουκρανία που αναπαριστά έναν άνδρα να κρατά ένα βιβλίο από το οποίο ξεπροβάλλει ένα περιστέρι με την ουκρανική σημαία.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ρωσία δεν κλήθηκε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.