Μια από τις πιο δημοφιλής θεωρίες συνωμοσίας αναζωπύρωσε με επίσημες δηλώσεις του ο ανιψιός του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «WABC 770» υποστήριξε πως υπάρχουν «συντριπτικά στοιχεία ότι η CIA είχε εμπλοκή στη δολοφονία αλλά και στη συγκάλυψη» του Τζον Κένεντι και ισχυρίστηκε ότι «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, η CIA ήταν υπεύθυνη».

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ αναφέρθηκε και στο βιβλίο του Τζέιμς Ντάγκλας «JFK and the Unspeakable» ως αυτό που συγκεντρώνει τα περισσότερα στοιχεία για το θέμα και χαρακτήρισε τις αρνήσεις του ρόλου της CIA ως «συγκάλυψη 60 ετών».

Πάντως ο εσωκομματικός αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών έχει προκαλέσει και στο παρελθόν ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις με απόψεις που υιοθετούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπως έπραξε πρόσφατα με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της επίσημης έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, της περίφημης έκθεση της Επιτροπής Γουόρεν, εκτελεστής του Τζον Κένεντι ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος φέρεται να ενήργησε μόνος και δεν υπήρχαν αξιόπιστες αποδείξεις ότι ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για τη δολοφονία του 35ου προέδρου. Η έκθεση κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου 1964, ωστόσο μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχει πειστεί με το εν λόγω πόρισμα.

Επίσημα, η αμερικανική υπηρεσία, έσπευσε να σχολιάσει και τους νέους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ψευδείς».

Όπως υπενθυμίζει η Daily Mail, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ υποστηρίζει τον ισχυρισμό πως η CIA ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία του θείου του. Πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο The Megyn Kelly Show, είχε υποστηρίξει πως ο  Όσβαλντ ήταν «εργαλείο της CIA».

Είχε επίσης αναδημοσιεύσει ένα βίντεο με τον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος επίσης υποστήριζε την ανάμειξη της CIA στη δολοφονία του Κένεντι. «Το πιο θαρραλέο δελτίο ειδήσεων εδώ και 60 χρόνια. Η δολοφονία του θείου μου από τη CIA ήταν ένα πετυχημένο πραξικόπημα από το οποίο η δημοκρατία μας δεν έχει επανέλθει», σχολίαζε στην ανάρτησή του ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.

Η θεωρία είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο πριν από λίγο καιρό, όταν ερευνητές ισχυρίστηκαν πως είχαν βρει στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν την εμπλοκή του Όσβαλντ σε μια επιχείρηση της CIA μερικούς μήνες πριν από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

«Η CIA γνώριζε πολλά περισσότερα για τον μοναχικό εκτελεστή από όσα παραδέχεται ακόμα και σήμερα», υποστήριξε, σύμφωνα με τη Daily Mail ο Τζέφερσον Μόρλεϊ του ιδρύματος Mary Ferrell που έχει επικεντρώσει στις έρευνες για τη δολοφονία του Κένεντι. Όπως είπε, ο ίδιος όσο και οι δικηγόροι του ιδρύματος έχουν βρει σχετικά έγγραφα, ενώ ο ισχυρισμός ενισχύθηκε ύστερα από τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αρχείων που αποχαρακτηρίστηκαν.

Πάντως η CIA σε μια σειρά δηλώσεων υπογράμμισε πως τα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιεύθηκαν «δεν αλλάζουν το ιστορικό αρχείο και δεν έχουν καμία σχέση με τη δολοφονία ή την ίδια την έρευνα». «Ομοίως, δεν γνωρίζουμε κανένα έγγραφο που να σχετίζεται άμεσα με τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και να είναι μέρος της Συλλογής», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας