Μπορεί οι εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν να βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με στόχο την ειρήνη, όμως συνεχίζονται κανονικά οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών στο Χαρτούμ.

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς μεσολαβητές κάνουν ότι μπορούν για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες, που διαρκούν ήδη τρεις εβδομάδες.

Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι η πρώτη σοβαρή τέτοια προσπάθεια για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) που έχουν μετατρέψει τμήματα της πρωτεύουσας του Σουδάν, του Χαρτούμ, σε εμπόλεμες ζώνες και έχουν προκαλέσει τον εκτροχιασμό ενός διεθνώς υποστηριζόμενου σχεδίου για μετάβαση σε μια πολιτική διακυβέρνηση ύστερα από χρόνια αναταραχών και εξεγέρσεων.

Οι μάχες από τα μέσα Απριλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων, έχουν διαταράξει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουν αναγκάσει 100.000 ανθρώπους να διαφύγουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Ενώ οι μεσολαβητές αναζητούν μια πορεία προς την επίτευξη ειρήνης, οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συζητήσουν μόνο μια ανακωχή για ανθρωπιστικούς λόγους και δεν θα διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου.

Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή των δυνάμεων του, ο ηγέτης των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Χεμέντι, δήλωσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να πετύχουν τον στόχο που έχει τεθεί να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές πέρασμα για τους αμάχους.

Ο Χεμέντι έχει υποσχεθεί ότι θα συλλάβει ή θα σκοτώσει τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ενώ επί του πεδίου υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν απρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις για να τερματιστεί η αιματοχυσία.