Οι πρώτες ντομάτες που καλλιεργήθηκαν σε ειδικές συνθήκες στο διάστημα επανέρχονται στη γη για μελέτη, σύμφωνα με την NASA.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η NASA δείγματα από μελέτες της για την ανάπτυξη φυτών, την πυρασφάλεια και τις αλλαγές στους μύες και τις αρτηρίες επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα αυτήν την ώρα με την 27η αποστολή εμπορικών υπηρεσιών ανεφοδιασμού της SpaceX για την υπηρεσία.

Το Veg-05 καλλιέργησε ντομάτες στις εγκαταστάσεις Veggie του σταθμού για να εξετάσει τις επιπτώσεις της ποιότητας του φωτός και του λιπάσματος στην παραγωγή φρούτων, την ασφάλεια από μικρόβια και τη θρεπτική αξία.

Σύμφωνα με την NASA η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στο διάστημα για φρέσκα τρόφιμα και για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας διαβίωσης των μελών του πληρώματος, είναι το «κλειδί» για μελλοντικές αποστολές μακράς διάρκειας.

Σημειώνεται ότι το πλήρωμα πραγματοποίησε τρεις συγκομιδές την 90η, 97η και την 104η ημέρα καταψύχοντας τις ντομάτες μαζί με δείγματα νερού και επιχρίσματα του υλικού ανάπτυξης.