«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά είναι σίγουρα σοβαρά συμβάντα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, σχετικά με τις δυο εκρήξεις πακέτων που σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο Φραττίνι, πρόσθεσε ότι «η Ιταλία, παρενέβη ήδη ώστε οι πρεσβείες της που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας».

Σε ότι αφορά τις ξένες πρεσβείες στην Ρώμη, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας. Οι καραμπινιέροι, περισυνέλεξαν ότι έχει απομείνει από τους δυο εκρηκτικούς φακέλους και πρόκειται τώρα να προχωρήσουν σε σειρά εξακριβώσεων και ερευνών, με την βοήθεια των πιο προηγμένων τεχνολογιών. Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», οι εισαγγελείς, εξετάζουν δυο πιθανές οδούς: εκείνη των ελβετών αναρχικών, που ζητούν την απελευθέρωση του οικολόγου-αναρχικού Μάρκο Κάμενις, αλλά και αυτή των ελλήνων αναρχικών, που μπορεί να εμπλέκονται άμεσα στις σημερινές εκρήξεις.

Οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους σε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, ενώ πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης, αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να παραδοθούν και νέα εκρηκτικά πακέτα.

Πριν λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI μετέδωσε ότι οι εκρηκτικοί φάκελοι, σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών, φέρονται να έχουν σταλεί από την Ελλάδα.