Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ρίσι Σούνακ στη Βόρεια Ιρλανδία και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη του προς τη βρετανική κυβέρνηση, αναφέροντας πως «η ιστορία σας είναι η ιστορία μας και το μέλλον σας το μέλλον μας».

Όπως σημειώνει η dailymail.co.uk, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Grand Central Hotel» στο Μπέλφαστ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει πως «είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα».

«Μας ενδιαφέρει πολύ τι συμβαίνει στη Βόρεια Ιρλανδία, οπότε υποστηρίζοντας του ανθρώπους της και προστατεύοντας την ειρηνευτική διαδικασία έχει μεγάλη αξία για μας τους Αμερικανούς», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Μάλιστα, με βάση το βρετανικό δημοσίευμα, η επίσκεψη του Μπάντεν στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι τυχαία, αλλά γίνεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, αφού εορτάζεται η 25η επέτειος της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Με αυτή τη συμφωνία, μπήκε τέλος στην αιματοχυσία 30 ετών ανάμεσα σε καθολικούς που υποστήριζαν την ένωση με την Ιρλανδία και τους προτεστάντες που ήθελαν η χώρα να παραμείνει βρετανική κατάκτηση.