Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει δυναμικά σε μια σειρά επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, που εξαπολύθηκαν νωρίτερα σήμερα. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στρατιωτική απάντηση, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση 34 ρουκετών από τον Λίβανο, την οποία το Ισραήλ απέδωσε σε Παλαιστίνιους μαχητές.

«Θα πλήξουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώσουν το τίμημα για όλες τις επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ολιγομελούς συμβουλίου ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, σε ένα σύντομο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

ΟΗΕ, ΗΠΑ, Κίνα και Γαλλία καταδικάζουν την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο και απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα την εκτόξευση πολλών ρουκετών κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο και προέτρεψε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο παραμένει σε επαφή με τις αρχές και στις δύο πλευρές της γαλάζιας γραμμής και προτρέπουμε τα εμπλεκόμενα μέρη να έρθουν σε επαφή με τις ειρηνευτικές δυνάμεις μας και να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση», τόνισε.

«Η παρούσα κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL) καλεί σε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή επιπλέον κλιμάκωσης», αναφέρει η ανακοίνωσή της σήμερα, μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο και στις οποίες το Ισραήλ απάντησε, βομβαρδίζοντας τον τομέα αυτόν.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «την ανησυχία τους» για τις σκηνές βίας στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι σε τακτική επαφή με την κυβέρνηση του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Κίνα ανησυχεί για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και καλεί όλες τις πλευρές, ειδικά το Ισραήλ, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την έγκαιρη και ορθή λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και η Γαλλία καταδίκασε σήμερα «τις ρίψεις ρουκετών, αδιακρίτως, που στόχευσαν το ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα και τον νότιο Λίβανο».

«Κατά την περίοδο αυτή των θρησκευτικών εορτών, η Γαλλία καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να πυροδοτήσει κλιμάκωση της βίας», δήλωσε επίσης ο Φρανσουά Ντελμάς, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ζητήσει «σεβασμό του ιστορικού status quo στους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ» και «αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που ενδέχεται να κλιμακώσει τη βία».

Ο στρατός κατηγορεί τη Χαμάς για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατoύ κατηγόρησε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς για τις σημερινές επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Λιβάνου για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το έδαφός του.

«Το κόμμα που εκτόξευσε τις ρουκέτες από τον Λίβανο είναι η Χαμάς στον Λίβανο», έγραψε ο Αβισάι Αντράεε σε μήνυμά του στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχος της Άμυνας δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του εδάφους του από τον Λίβανο αλλά εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι παλαιστινιακές φατρίες βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις,

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι 34 ρουκέτες ερρίφθησαν σήμερα το απόγευμα από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, από τις οποίες 25 αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα και τουλάχιστον πέντε έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος.

Το μέρος όπου έπεσαν οι ρουκέτες «εξετάζεται», προσθέτει ο στρατός διευκρινίζοντας απλά ότι αυτά τα «στατιστικά στοιχεία δεν είναι οριστικά».

Την ίδια ώρα τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό είπαν στο Reuters ότι παλαιστινιακές φατρίες που έχουν τη βάση τους στον Λίβανο –όχι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ– βρίσκονται πίσω από τις σημερινές επιθέσεις με ρουκέτες.

Η ισχυρή ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ελέγχει την ασφάλεια στον νότιο Λίβανο, όπου υπάρχουν αρκετοί καταυλισμοί Παλαιστινίων προσφύγων και ένοπλες ομάδες.