Ο ανώτατος Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και τόνισε πως η Ρωσία προβαίνει σε πιο επιθετικές ενέργειες, με αφορμή την κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Υπάρχει ένα μοτίβο συμπεριφοράς πρόσφατα όπου γίνονται λίγο πιο επιθετικές ενέργειες από τους Ρώσους», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 προσέγγισαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper σε μια αποστολή αναγνώρισης πάνω από τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας. Τα μαχητικά παρενόχλησαν το drone και ψέκασαν με καύσιμο πάνω του προτού κάποιος κόψει την προπέλα του drone, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ρωσία, δεν υπήρξε σύγκρουση. Το drone συνετρίβη αφού έκανε «αιχμηρούς ελιγμούς», έχοντας «εσκεμμένα και προκλητικά» πετάξει κοντά στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Μάλιστα, με τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν μια σπάνια τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, μιλώντας στο Πεντάγωνο στο πλευρό του Μίλι, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την κλήση του — συμπεριλαμβανομένου του εάν επέκρινε τη ρωσική αναχαίτιση.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Όστιν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ σκόπευαν να συνεχίσουν να πετούν όπου το διεθνές δίκαιο επέτρεπε και απαιτούσε από τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να λειτουργούν με ασφαλή και επαγγελματικό τρόπο.