Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και πως ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζεται, ώστε να κλιμακώσει περισσότερο την κατάταση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως «η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος».

«Κανείς δεν επιτίθεται στην Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι το θύμα. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον κατακτητικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο…Ο Πούτιν συνεχίζει την πολεμική κλιμάκωση. Οπως έκανε σαφές ο Πούτιν σήμερα, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο…Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει…Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων και κάλεσε την Μόσχα να την αναθεωρήσει.

«Λυπάμαι για τη απόφαση που ανακοινώθηκε από την Ρωσία σήμερα για την διακοπή της συμμετοχή της στην συνθήκη New START», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας προς την Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ανησυχούμε όλο και περισσότερο ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι τον διαβεβαίωσε ότι η Κίνα δεν παρέχει όπλα στην Ρωσία και ότι δεν σχεδιάζει να το κάνει.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, αλλά, από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Κίνα έχει κάνει ό,τι δηλώνει ότι δεν έχει κάνει», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.