Η Λευκορωσία έχει επικυρώσει όλες τις συνθήκες και τις συμφωνίες σχετικά με την τελωνειακή ένωση με την Ρωσία και το Καζακστάν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Μέχρι σήμερα έχουμε επικυρώσει όλες τις συνθήκες και τις συμφωνίες σχετικά με την τελωνειακή ένωση» ανέφερε ο κ. Λουκασένκο, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην ρωσική Άπω Ανατολή ότι ο κ. Λουκασένκο πρέπει καλύτερα να στηρίξει πολιτικά την τελωνειακή ένωση αντί να στέλνει επιστολές στους Ρώσους βουλευτές.

Η Ρωσία και το Καζακστάν έχουν ήδη επικυρώσει τον τελωνειακό κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ δεν υπήρχε καμία επίσημη επικύρωση αυτού του εγγράφου από την Λευκορωσία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είχε τονίσει από την πλευρά της ότι αυτή η νέα δομή θα μπορούσε να επηρεάσει το διεθνές εμπόριο και να εμποδίσει την προσχώρηση αυτών των χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).