Όσο οι ώρες περνούν, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικοί σεισμοί της προηγούμενης Δευτέρας, σε Τουρκία και Συρία, εξανεμίζονται.

Οι νεκροί ξεπέρασαν στις δύο χώρες τις 20.000, ενώ η επόμενη ημέρα μοιάζει ιδιαίτερα δυσοίωνη, καθώς η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Ήδη οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς εκτός από τους νεκρούς, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν επικίνδυνο συνδυασμό για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων, όπως η χολέρα.

Όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε ανακοίνωσή τους, στην περιοχή πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Γιαντάρις, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, επαρκές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση επίσης αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό.

«Η Βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο», σημειώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρρά.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Ιντλίμπ και το Αλέπο με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης. Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από την οργάνωση έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς. Επίσης, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής κλινικής στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις δομές που υποστηρίζουν και τις κινητές κλινικές τους.

Επείγουσα έκκληση για την ενίσχυση των ομάδων τους που βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Δωρεές προς την οργάνωση γίνονται στο λινκ https://msf.gr/epeigon

Ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία

Οι σεισμοί είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα με πολύ μεγάλες δυνατότητες να πυροδοτήσουν μια αλυσίδα επιπτώσεων που επηρεάζει σημαντικά τη δημόσια υγεία μέσω θυμάτων και τραυματισμών, αναφέρεται σε έρευνα της Δρ. Μαρίας Μαυρούλη, του καθηγητή Αθανασίου Τσακρή (Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής ΕΚΠΑ) και του δρος Σπυρίδωνος Μαυρούλη και του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms, την επομένη του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία.

«Οι σχετικές καταστροφές αποδίδονται όχι μόνο στην έντονη κίνηση του εδάφους και σε σεισμικά φαινόμενα, αλλά και σε δευτερεύουσες επιπτώσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως κατολισθήσεις και τσουνάμι, μεταξύ άλλων. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών που είναι ικανές να προκαλέσουν πρόσθετες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες και να διαταράξουν τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης» προστίθεται στη μελέτη.

Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια ποιες ασθένειες θα μεταδοθούν μετά από έναν συγκεκριμένο τύπο φυσικού κινδύνου, οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από τον αέρα, είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς, είτε ως μόλυνση από τραυματισμούς.

Η αναφορά της εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών μετά από καταστροφικούς σεισμούς που προκλήθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1980 και 2016 έδειξε ότι η συχνότητα των μολυσματικών ασθενειών αυξήθηκε μετά από κάθε έναν από αυτούς τους σεισμούς. Ο χρόνος και το μέγεθος ενός σεισμού, η περιοχή εμφάνισής του, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τον σεισμό, όπως κατολισθήσεις, υδρολογικές ανωμαλίες και τσουνάμι, και η συνέργεια με διαφορετικούς τύπους φυσικών κινδύνων μπορεί να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αυξημένη συχνότητα μολυσματικών ασθενειών.

Τσακρής: Φόβοι για έξαρση χολέρας

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι πάντα σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και σε τέτοιες φυσικές καταστροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μια αλυσίδα παράπλευρων απωλειών και προβλημάτων στη συνέχεια, όπως είναι τα προβλήματα δημόσιας υγείας.

«Φανταστείτε τώρα για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή» τόνισε.

«Πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, κάτι άλλο που παρατηρούμε επίσης είναι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας» εκτίμησε ο κ. Τσακρής.

«Νομίζω ότι συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να δούμε εξάπλωση τέτοιων λοιμώξεων και για αυτό θα πρέπει και οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και βοηθούν με κάθε τρόπο, στο να περιορίσουμε την τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «καθ’ οδόν» για τη Συρία

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη (9/2) στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι «καθ’ οδόν» για τη Συρία.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστής της έκτακτης βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς θα μεταβεί αυτό το σαββατοκύριακο στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι «με αυτές τις καιρικές συνθήκες και τους μετασεισμούς που συνεχίζονται, δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σωθούν ζωές». «Οι άνθρωποι χρειάζονται καταφύγιο, τροφή, πόσιμο νερό και ιατρική περίθαλψη για τη θεραπεία των τραυμάτων που τους προκάλεσε ο σεισμός, αλλά και για άλλες ανάγκες υγείας».