Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τελικά πήρε θέση για το κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετάει πάνω από τις ΗΠΑ και το χαρακτήρισε ως «συσκευή επιτήρησης καιρού», που δεν εγείρει ανησυχία.

Σύμφωνα με το bbc.com, το Πεκίνο ισχυρίστηκε ακόμη, ότι το μπαλόνι ξέφυγε από την πορεία του και τελικά κατέληξε στις ακτές της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Επίσης, ανέφερε πως «λυπάται για την ακούσια είσοδο» και ότι θα διατηρήσει επαφές με τις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει η αρμόζουσα διαχείριση της κατάστασης.

Επιπλέον, μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα. Το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε πως ο Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ υπήρξαν σκέψεις για την κατάρριψη του, καθώς το Πεντάγωνο έφτασε ένα βήμα πριν απογειώσει μαχητικά, κάτι που τελικά δεν έγινε, επειδή τα συντρίμμια μπορεί να έπεφταν σε κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται, ότι το μπαλόνι εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «πριν από ημέρες», πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, κατά την ίδια πηγή, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο. Όμως, αυτή τη φορά, το μπαλόνι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.

Μπάιντεν: Συμφώνησε να αναβληθεί το ταξίδι του Μπλίνκεν

Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να αναβληθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο στην επίσκεψή του στη Φιλαδέλφεια ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μπαλόνι την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να ταξιδέψει ο Μπλίνκεν στην Κίνα αυτήν την περίοδο.

Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου» την παρουσία του κινέζικου μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει κάποια στρατιωτική ή άλλη απειλή.

Οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν «σε πολλά επίπεδα» με την κυβέρνηση της Κίνας για το θέμα αυτό, πρόσθεσε.