Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η άρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να αποστείλει άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει δραστικότερα τις ρωσικές επιθέσεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντιολάκ, πως «κάθε μέρα καθυστέρησης αποστολής των τανκς, οδηγεί στον θάνατο περισσότερους ανθρώπους μας». Την άμεση αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία ζητούν από την άλλη πλευρά με κοινή τους ανακοίνωση μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, ενώ κριτική για τη στάση του δέχεται ο κ. Σολτς και εντός της χώρας.

Για παράδειγμα, ο αρμόδιος του κόμματος των Πρασίνων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Άντον Χοφράιτερ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάνουμε πολλά και γι’ αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι με αδέξιους χειρισμούς σε επιμέρους τομείς – παρότι κάνουμε τόσα πολλά – καταστρέψαμε σε μεγάλο βαθμό τη φήμη μας». Θυμίζουμε ότι το κόμματων Πρασίνων ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό και δεν είναι κάποιος αντιπολιτευόμενος πόλος του καγκελάριου. Ο κ. Χοφράιτερ εκτιμά πως η μη αποστολή αρμάτων μάχης απομειώνει την ηγετική θέση της χώρας του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τον διεθνή ρόλο της Γερμανίας.

Ερμηνεύοντας τη στάση του καγκελάριου, πολλοί εκτιμούν πως το κάνει εξαιτίας του γεγονότος ότι η Γερμανία υπολείπεται κατά πολύ της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων που είχε κάποτε, και δεν θέλει να στείλει στο εξωτερικό στρατηγικής σημασίας όπλα. Περιμένει επίσης να στείλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο μέτωπο, άρματα μάχης M1 Abrams, ώστε να μην φανεί ότι μόνη της παρέχει τόσο βαρύ οπλισμό στον Ζελένσκι και διαταράξει με αυτό τον τρόπο πλήρως τις σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα.

Όλαφ Σολτς

Πάντως η αλήθεια είναι πως άρνηση της Γερμανίας όχι μόνο να στείλει αλλά και να επιτρέψει σε άλλα κράτη που έχουν υπό την κατοχή τους τα συγκεκριμένα γερμανικά άρματα να τα αποστείλουν στο Κίεβο, έχει προκαλέσει προβλήματα στη συμμαχική ενίσχυση της Δύσης προς τον Ζελένσκι. Το πρόβλημα αυτό αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των κρατών -μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη γερμανική βάση Ραμστάιν, όπου δεν βρέθηκε λύση αναφορικά με το ζήτημα, παρά την πίεση που ασκήθηκε στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα ο καγκελάριος να δέχεται επικρίσεις πανταχόθεν, τόσο από τα κράτη της Δύσης όσο και από την Ουκρανία.

Πάντως ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως «θα υπάρξει μια απόφαση σύντομα, όποια κι αν είναι αυτή» παραδεχόμενος πως η Ουκρανία «χρειάζεται τανκς, χρειάζεται μια επιθετική κίνηση σε σχέση με το Ντονμπάς, σε σχέση με το Λουχάνσκ, αυτό είναι απολύτως σαφές». Τέλος από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε μια.. κίνηση καλής θελήσεως ξεκαθαρίζει πως δεν θα μπλοκάρει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία από άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», απαντώντας με αυτό τον τρόπο εμμέσως στον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι που έχει πει πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα παρακολουθούμε την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου», εξηγώντας ότι ο ίδιος προτίθεται να παρακάμψει το Βερολίνο, συγκροτώντας άμεσα ένα μπλοκ όσων χωρών επιθυμούν τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με άρματα μάχης.