Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Γαλλία και άλλες χώρες καταδίκασαν την εισβολή των υποστηρικτών του Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στην Βραζιλία.

Με τις σοκαριστικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου και ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, επιστράτευσε την εθνοφρουρά για να αποκαταστήσει την τάξη στην πρωτεύουσα, χώρες και οργανισμοί έσπευσαν να καταδικάσουν τα επεισόδια.

Καταδίκη από ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε εξωφρενικά» τα βίαια επεισόδια μπολσοναριστών διαδηλωτών στην Μπραζίλια, την εισβολή τους στις έδρες των τριών εξουσιών.

«Καταδικάζω την επίθεση στη δημοκρατία και στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βραζιλία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την πλήρη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί. Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τον πρόεδρο Λούλα» έγραψε στο Twitter.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού προέδρου στα γεγονότα στη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα, που παραπέμπουν απευθείας σε εκείνα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

«Καταδικάζουμε τις σημερινές επιθέσεις κατά της Προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας. Η χρήση βίας για την επίθεση σε δημοκρατικούς θεσμούς είναι πάντα απαράδεκτη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον @lulaoficial και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των ενεργειών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε.

Καταδίκη από ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε επίσης την επίθεση. Δήλωσε την πλήρη στήριξή του στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας

«Καταδικάζω απόλυτα την επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας. Πλήρης υποστήριξη στον Πρόεδρο @LulaOficial Da Silva, που εξελέγη δημοκρατικά από εκατομμύρια Βραζιλιάνους μέσω δίκαιων και ελεύθερων εκλογών», είπε ο Μισέλ.

Kαταδικη Γαλλίας

«Η βούληση του λαού της Βραζιλίας και οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί! Ο πρόεδρος @LulaOficial μπορεί να υπολογίζει στην άνευ όρων υποστήριξη της Γαλλίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.