Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «σατανισμό» την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αφαιρέσει την ουκρανική υπηκοότητα από 13 ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC).

«Και αυτό γίνεται τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα! Αυτό είναι καθαρός σατανισμός», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram το Σάββατο σχολιάζοντας πληροφορίες για το σχετικό διάταγμα του Ουκρανού ηγέτη.

Το Σάββατο, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Levy Bereg ανέφερε επικαλούμενο πηγές του ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αφαιρείται η ουκρανική υπηκοότητα από 13 ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Την 1η Δεκεμβρίου 2022, ο Zelensky εξέδωσε διάταγμα για τη θέσπιση ψηφίσματος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας σχετικά με ορισμένες πτυχές των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία και την εφαρμογή προσωπικών ειδικών οικονομικών και άλλων περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων), που ουσιαστικά στοχεύουν στην απαγόρευση των ορθόδοξων εκκλησιών, σημειώνει το Tass.

Πιο συγκεκριμένα, έδωσε εντολή να υποβληθεί στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απαγόρευση «θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής στη Ρωσική Ομοσπονδία», ενισχύοντας τα «μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ανατρεπτικών δραστηριοτήτων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στη θρησκευτική σφαίρα της Ουκρανίας» και τον έλεγχο τον Χάρτη που διέπει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας για ενδείξεις εκκλησιαστικών και κανονικών δεσμών με το Πατριαρχείο Μόσχας.