Η εξέγερση που που ξέσπασε χθες σε φυλακή στην πρωτεύουσα της Χιλής είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 43 κρατούμενοι και 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Η αστυνομία κατάφερε να ελέγξει μετά από αρκετές ώρες, κι αφού χρησιμοποίησε εκτενώς λαστιχένιες σφαίρες, χημικά και ρόπαλα, την κατάσταση στη φυλακή.

Η εξέγερση ξέσπασε όταν φρουροί άρχισαν έρευνα σε πτέρυγες της φυλακής για τον εντοπισμό λαθραίων, όπως κινητά τηλέφωνα, όπλα και ναρκωτικά.

Κρατούμενοι αντιστάθηκαν με αυτοσχέδια σπαθιά, πετώντας πέτρες και κραδαίνοντας δαυλούς, ενώ ρούχα και στρώματα πυρπολήθηκαν.

Οι καπνοί και ο ήχος των πυροβολισμών ώθησε εκατοντάδες ανάστατους συγγενείς κρατουμένων να συγκεντρωθούν έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα 81 κρατούμενοι σε άλλη φυλακή είχαν χάσει τη ζωή τους από πυρκαγιά.

Οι φυλακές στη Χιλή αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υπερπληθυσμού, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να κλιμακώνονται σε εκρηκτικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προωθήσει μέτρα για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων ανεγείροντας νέες φυλακές, αλλά θα περάσουν χρόνια πριν προχωρήσουν τα σχέδιά της.