Έρευνα για μία σχολή πιλότων της Νότιας Αφρικής αναφορικά με τη στρατολόγηση Βρετανών πρώην πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, προκειμένου να εκπαιδεύσουν πιλότους των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, διεξάγουν οι Αρχές στη Βρετανία, όπως δήλωσε ένας πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, που συνελήφθη στην Αυστραλία τον προηγούμενο μήνα και είχε υπογράψει σύμβαση με τη σχολή.

Η σχολή, με την ονομασία Test Flying Academy of South Africa (TFASA), δήλωσε επίσης στο Reuters ότι σε προγενέστερη περίοδο είχε μία επιχειρηματική σχέση με έναν Κινέζο επιχειρηματία, τον Σου Μπιν, που φυλακίστηκε στις ΗΠΑ το 2016 για συνωμοσία με στόχο την παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών εταιριών που συνεργάζονται με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο Σου Μπιν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οργάνωσε την αποστολή πιλότων των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στη Νότια Αφρική για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην TFASA για τη χρονική περίοδο από το 2009 μέχρι το 2013, όπως δήλωσε μία πηγή της πολιτικής αεροπορίας στο Reuters. Η σχολή ανακοίνωσε ότι δεν είχε κάποιο συμβόλαιο με τον Σου Μπιν από το 2013.

Ο πρώην πιλότος των Αμερικανών πεζοναυτών και Αυστραλός πολίτης Ντάνιελ Έντμουντ Ντούγκαν συνελήφθη στη Νέα Νότια Ουαλία, έπειτα από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης την ίδια εβδομάδα που η Βρετανία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επιχείρησης καταστολής κατά πρώην πιλότων της πολεμικής αεροπορίας που εργάζονταν για μεσάζοντες, συμπεριλαμβανομένης και της TFASA.

Για τον Ντούγκαν έχει εκδοθεί ένα ένταλμα σύλληψης στις ΗΠΑ, ενώ δεν έχει δημοσιοποιηθεί τόσο το ένταλμα, όσο και οι κατηγορίες με τις οποίες, βρίσκεται αντιμέτωπος. Ο ίδιος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της έκδοσης του στις ΗΠΑ, ενώ αρνείται ότι παρανόμησε τόσο σε αμερικανικό έδαφος, όσο και στην Αυστραλία, όπως δήλωσε σχετικά ο δικηγόρος του.

«Ο κύριος Ντούγκαν ανέλαβε ένα συμβόλαιο για την TFASA στη Νότια Αφρική πριν από 10 χρόνια. Από τότε, η εταιρία δεν είχε κάποια επικοινωνία μαζί του», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η TFASA στο Reuters.

Ωστόσο, ο Ντούγκαν εκπαίδευσε Κινέζους πιλότους για την TFASA, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters μία πηγή της πολιτικής αεροπορίας.

Ο δικηγόρος του Ντούγκαν, ο Ντένις Μιράλις του δικηγορικού γραφείου Nyman, Gibson and Miralis δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού για να διευκρινίσει αν ο πελάτης του εργάζεται για την TFASA.

Το Reuters μετέδωσε ότι ο Ντούγκαν μετακόμισε από την Αυστραλία στην Κίνα το 2014 για να εργαστεί ως σύμβουλος σε θέματα πολιτικής αεροπορίας, ενώ είχε δηλώσει την ίδια διεύθυνση, όπως και ο Σου Μπιν.

Ο Σου Μπιν συνελήφθη στον Καναδά τον Ιούλιο του 2014 και καταδικάστηκε αργότερα σε ποινή διετούς φυλάκισης στις ΗΠΑ, αφού παραδέχτηκε την ενοχή του σε μία σημαντική υπόθεση ηλεκτρονικής υποκλοπής στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής σχεδίων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, μεταξύ του 2009 και του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία δικαστικών εγγράφων.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα, ότι λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει πρώην πιλότους της πολεμικής αεροπορίας να εκπαιδεύουν πιλότους των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας.