Στη διεθνή κοινότητα στρέφεται ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ ζητώντας ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μετά τις εκλογές και το οποίο επισκιάζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του σεισμού του Ιανουαρίου του 2010 και της επιδημίας χολέρας που συνεχίζει να στοιχίζει ζωές.

Ο Πρεβάλ ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) την αποστολή ειδικών οι οποίοι θα βοηθήσουν στην επανακαταμέτρηση των ψήφων και θα ξεδιαλύνουν τις περίπλοκες νομικές λεπτομέρειες σχετικά με τις προσφυγές υποψηφίων.

Οι δύο ομάδες αναμένεται να φθάσουν στη χώρα σήμερα.

Βίαιες ταραχές που διήρκεσαν επί ημέρες ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, κατά τα οποία ο δημοφιλής τραγουδιστής Μισέλ Μαρτελί ήρθε τρίτος και δε θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο την 16η Ιανουαρίου καθώς ο επιλεγμένος από τον Πρεβάλ υποψήφιος Ζιντ Σελεστάν κατέλαβε την δεύτερη θέση με 7.000 περισσότερες ψήφους. Υπήρξαν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές ενώ χιλιάδες επιζώντες του σεισμού του Ιανουαρίου δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να συμμετάσχουν ή δεν ήταν καν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο επίσημος απολογισμός των ταραχών έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Η Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε επανακαταμέτρηση των ψήφων παρουσία των τριών βασικών υποψηφίων, ωστόσο αρνήθηκαν να συμμετάσχουν τόσο η Μιρλάντ Μανιγκάτ, που ήρθε πρώτη σε ψήφους, όσο και ο Μαρτελί, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.