Ο Έντι Ράμα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αφού έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και εξόργισε όλες τις πτέρυγες της Ολομέλειας, με αποτέλεσμα όλοι να ακυρώσουν το δείπνο εργασίας μαζί του.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη που έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook, σημείωσε πως «ο Αλβανός πρωθυπουργός, παρά τα καλά αγγλικά και γαλλικά που μίλησε, κατάφερε να εκνευρίσει σχεδόν τους πάντες, σε τέτοιο βαθμό, που οι επικεφαλής όλων των πολιτικών παρατάξεων της ΚΣ, αριστεροί, κεντρώοι και συντηρητικοί, αποφάσισαν να ακυρώσουν το προγραμματισμένο δείπνο μαζί του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Δημήτρη Καιρίδη:

«Τα ΄κανε θάλασσα…

Ο Edi Rama είναι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Χθες, μίλησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΚΣ) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνήθως, οι ομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι μια καλή ευκαιρία για την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας μιας χώρας και τη σύσφιξη των σχέσεων της με άλλες.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, παρά τα καλά αγγλικά και γαλλικά που μίλησε, κατάφερε να εκνευρίσει σχεδόν τους πάντες, σε τέτοιο βαθμό, που οι επικεφαλής όλων των πολιτικών παρατάξεων της ΚΣ, αριστεροί, κεντρώοι και συντηρητικοί, αποφάσισαν να ακυρώσουν το προγραμματισμένο δείπνο μαζί του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Αλβανία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός της, ωστόσο, φαίνεται να κοιτάει και να συμπεριφέρεται ανατολικά, και δεν απέφυγε το εγκώμιο στην Τουρκία.

Στον αντίποδα της αλβανικής αποτυχίας, βρέθηκε η Ελλάδα. Η ελληνική αποστολή σημείωσε πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Πέτυχε την ομόθυμη καταδίκη της Τουρκίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα. Την Τουρκία δεν υποστήριξε κανείς, πλην των Αζέρων.

Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στη συζήτηση για τα δυτικά Βαλκάνια και την ουγγρική απόκλιση αλλά και σε ευρύτερα θέματα, όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αλλά και η αποτροπή της ενδεχόμενης αρνητικής επιρροής του Brexit στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η επιτυχία βασίστηκε στη δύναμη και τη συνέπεια των ελληνικών επιχειρημάτων αλλά και σε συμμαχίες με άλλες αποστολές, όπως η ισπανική και, βέβαια, η κυπριακή. Γενικά, η ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει βάρος, κύρος και επιρροή. Προφανώς, βοηθάει σε αυτό και η επικεφαλής Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis».