Διαδηλωτές κατέστρεψαν οχήματα της αστυνομίας στη διάρκεια της πέμπτης νύχτας διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της μιας νεαρής γυναίκας, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών. Σε δεκάδες πόλεις σημειώθηκαν βίαιες κινητοποιήσεις καθώς γυναίκες έσκιζαν τα χιτζάμπ τους και βγήκαν στους δρόμους, καίγοντας ρούχα και ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Γυναίκες στην Τουρκία διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν, κόβοντας τα μαλλιά τους και κρατώντας τα στα χέρια, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βηρυττό, ενώ Ιρανές στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από τον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη του ιρανού προέδρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Χθες Τρίτη ο κυβερνήτης του Κουρδιστάν Ισμαΐλ Κουσά έκανε λόγο για «τρεις νεκρούς» στη διάρκεια των διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της επαρχίας χωρίς να διευκρινίσει πότε αυτοί σκοτώθηκαν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτούς τους θανάτους «ύποπτους, μέρος της συνωμοσίας που έχει εξυφάνει ο εχθρός». Επίσης, πρόσθεσε ότι ένα από τα θύματα σκοτώθηκε από ένα είδος όπλου που δεν χρησιμοποιούν οι ιρανικές δυνάμεις.