Δικαστήριο του Βελιγραδίου έκρινε αθώους τους 10 κατηγορούμενους για υπόθαλψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε τους «10» από την κατηγορία ότι, από το 2002 έως το 2006 παρείχαν βοήθεια και συνέβαλαν στην αποτυχία εντοπισμού και σύλληψης του καταζητούμενου, παρ’ ότι γνώριζαν ότι κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για βαρύτατα εγκλήματα πολέμου.

Ένας από τους κατηγορούμενους, ο Μπλάγκογιε Γκοβεντάριτσα, καταδικάσθηκε σε έξι μήνες φυλάκιση για παράνομη κατοχή πιστολιού.

Ο δικαστής, Ντράγκαν Γκάριτς, στο αιτιολογικό της απόφασης ανέφερε ότι ορισμένα αδικήματα παραγράφηκαν το 2008 ή το 2009 και ότι για τις υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις δεν αποδείχθηκε η ενοχή των κατηγορουμένων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Στάνκο Ρίστιτς νοίκιαζε σπίτι στο νέο Βελιγράδι και πλήρωνε τους λογαριασμούς, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ράτκο Μλάντιτς διέμενε στο διαμέρισμα», είπε ο δικαστής.

Η Εισαγγελία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Έντεκα άτομα είχαν συλληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια, με την κατηγορία ότι παρέχουν βοήθεια στον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, κρατήθηκαν στη φυλακή για οκτώ μήνες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας από τους κατηγορούμενους, αξιωματικός του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας υπό τις διαταγές του Ράτκο Μλάντιτς, ο Γιόβο Τζιόγκο, πέθανε πριν από την έναρξη της δίκης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός από το στρατηγό του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Μάρκο Λούγκανιε, αρνήθηκαν τις κατηγορίες ότι έκρυβαν τον Ράτκο Μλάντιτς και υποστήριξαν ότι είχαν νοικιάσει διαμερίσματα «για να παίζουν τυχερά παιχνίδια ή επειδή διατηρούσαν εξωσυζυγικές σχέσεις».

Ο Γιόβο Τζιόγκο, ο οποίος πέθανε πέρσι, αναφερόταν στο κατηγορητήριο ως ο οργανωτής της επιχείρησης υπόθαλψης του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, 68 ετών, κατηγορείται από το ICTY για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία σε βάρος Μουσουλμάνων και Κροατών, στον πόλεμο της Βοσνίας, την περίοδο 1992-1995.