Για απόπειρα δολοφονίας του Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίο θεωρείται «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ο άνθρωπος που τον αντικαθιστά όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, κάνουν λόγο δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που επικαλούνται πηγές από το Κρεμλίνο.

Ο 71χρονος Πατρούσεφ είναι πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Μόσχας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από αδιαθεσία.

Σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι στο Telegram, General SVR, το οποίο ισχυρίζεται ότι διευθύνει πρώην εκπρόσωπος του Κρεμλίνου με πληροφορίες εκ των έσω, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο Πατρούσεφ είχε εκτεθεί σε «συνθετικό δηλητήριο», καταφέρνοντας πάντως να επιβιώσει από την απόπειρα δολοφονίας, όπως σημειώνει το fox3now.com.

Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB θεωρείται ένας άνθρωπος που έχει εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αντικαθιστά τον Πούτιν όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο.

Ο 44χρονος γιος του Ντμίτρι, είναι ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας και θεωρείται από ορισμένους ως ο μελλοντικός διάδοχος του Πούτιν.

Η παραπάνω αποκάλυψη έγινε την ίδια μέρα που έγινε επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας, επικαλούμενος εκατοντάδες υποθέσεις φερόμενης προδοσίας και συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα φαινόταν έτοιμη να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ζελένσκι είπε ότι περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι από την υπηρεσία ασφαλείας SBU και το γραφείο του εισαγγελέα εργάζονται κατά της Ουκρανίας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και 651 υποθέσεις προδοσίας και συνεργασίας έχουν ανοίξει εναντίον αξιωματούχων επιβολής του νόμου.

Οι απολύσεις την Κυριακή του Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας, και της γενικής εισαγγελέως Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία ηγήθηκε των προσπαθειών για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, και ο τεράστιος αριθμός υποθέσεων προδοσίας, αποκαλύπτουν τη μεγάλη πρόκληση της ρωσικής διείσδυσης καθώς το Κίεβο μάχεται τη Μόσχα σε αυτό που λέει ότι είναι ένας αγώνας για την επιβίωση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

«Μια τέτοια σειρά εγκλημάτων κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας του κράτους… θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα στους αρμόδιους ηγέτες», είπε ο Ζελένσκι. «Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις θα λάβει μια σωστή απάντηση».