Αφού έζησε μια δεκαετία της ζωής του ως τρανσέξουαλ γυναίκα με το όνομα Brianna ο Brian Wagoner συνειδητοποίησε τελικά ότι η μετάβασή του ήταν λάθος. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο 31χρονος πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο βιολογικό του φύλο και να ζήσει και πάλι ως άνδρας.

«Ήταν ουσιαστικά σαν οι επαγγελματίες υγείας να επευφημούν ένα κορίτσι με βουλιμία επειδή ξερνάει το φαγητό της, ενώ τα πλευρά της ήδη εξέχουν», είπε για τη θεραπεία με οιστρογόνα στην οποία υποβλήθηκε επί χρόνια. «Οι γιατροί εδώ μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά. Βλέπουν το σύμβολο του δολαρίου και στο τέλος τα χρήματα μιλούν και εξουσιάζουν» λέει.

Ο Wagoner επικοινώνησε με την New York Post αφού διάβασε τον Ιούνιο ένα άρθρο που σκιαγραφούσε το προφίλ δύο νεαρών γυναικών που μετάνιωσαν για τη μετάβασή που έκαναν στο ανδρικό φύλο, όταν ήταν ακόμα έφηβες.

«Μου άρεσαν τα Lego και τα φορτηγά»

Παιδί χωρισμένων γονιών ο Brian μεγάλωσε σαν ένα τυπικό αγόρι στο San Gabriel της Καλιφόρνια. «Όταν ήμουν παιδί, μου άρεσαν τα Lego και τα φορτηγά. Ποτέ δεν ήθελα να φορέσω τα ρούχα της αδελφής μου. Ποτέ δεν ήθελα να παίξω με τις Μπάρμπι» λέει. Αλλά ήξερε επίσης ότι ήταν ομοφυλόφιλος κάτι που ο πατέρας του αρνούνταν να αποδεχτεί. «Είναι βετεράνος του Βιετνάμ και μάτσο αρσενικό. Έμαθα σε νεαρή ηλικία ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι κάτι τρομερό. Ήμουν τόσο παρανοϊκός για το αν θα το μάθαινε» ανέφερε.

Ως ομοφυλόφιλος έφηβος ο Wagoner έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Όταν στα 20 του πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο La Verne στην Καλιφόρνια Κοινωνιολογία έπαιρνε τακτικά μαριχουάνα, έκσταση, Adderall και κοκαΐνη που του πουλούσαν φίλοι και έμποροι στο σχολείο του. Σταδιακά άρχισε να βιώνει στερητικό σύνδρομο, έμενε ξύπνιος για μέρες και σκεφτόταν ακόμη και την αυτοκτονία.

Εκείνη την εποχή, όπως είπε, ανέπτυξε εθισμό στο διαδικτυακό πορνό. Το γκέι πορνό τον οδήγησε σε φετιχιστικό περιεχόμενο με τρανσέξουαλ, το οποίο πυροδότησε ένα ξαφνικό αίσθημα δυσφορίας για το φύλο του. «Πριν ανακαλύψω αυτή την παράξενη υποκατηγορία της πορνογραφίας, η ιδέα να είμαι γυναίκα δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Ποτέ. Ήρθε από το πουθενά, πραγματικά» επισήμανε.

Η μετάβαση

Στις αρχές του 2012, όντας απελπισμένος για ό,τι του συνέβαινε, άρχισε να αναζητά πληροφορίες για το κίνημα των τρανσέξουαλ στο YouTube και βρήκε μια κλινική κοινωνική λειτουργό, με έδρα το Λος Άντζελες, που έκανε βίντεο για τα τρανς άτομα. Έκλεισε ένα ραντεβού για να τη δει και στην πρώτη τους συνεδρία εκείνη του είπε ότι ήταν τρανσέξουαλ.

«Απλώς σκέφτηκα ότι ίσως είχα κάποιο περίεργο φετίχ», δήλωσε ο Wagoner. «Αλλά πήγα να δω αυτή τη θεραπεύτρια και μου είπε ότι είμαι στην πραγματικότητα μια γυναίκα παγιδευμένη σε ένα ανδρικό σώμα και ότι όλα τα άλλα προβλήματά μου ήταν στην πραγματικότητα επειδή ήμουν τρανσέξουαλ».
Μετά από κάποιες συνεδρίες του έδωσε ένα παραπεμπτικό για να δει έναν γιατρό στο Χόλιγουντ ο οποίος στην πρώτη επίσκεψη τού συνταγογράφησε οιστρογόνα. «Ήξερε ότι ήμουν εθισμένος στα ναρκωτικά, ήξερε ότι είχα κατάθλιψη, αλλά δεν συζητήσαμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Όλο το θέμα ήταν οι ορμόνες» ανέφερε.

Μαζί με την τακτική ορμονοθεραπεία ο Wagoner έκανε αποτρίχωση με λέιζερ σε όλο του το σώμα και άλλαξε νόμιμα το όνομά του σε Brianna. Εκείνη την εποχή, η μετάβαση φαινόταν σαν ένας τρόπος να ξεφύγει από την καταπιεσμένη του ταυτότητα. «Η ιδέα ότι θα ήμουν μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα και όχι ένας ομοφυλόφιλος άντρας ήταν πολύ ελκυστική για μένα» είπε και πρόσθεσε: «Είχα βαρεθεί τόσο πολύ να είμαι ο Μπράιαν, η αδερφή. Μου άρεσε η ιδέα να είμαι κυριολεκτικά οποιοσδήποτε άλλος».

Αλλά κάθε μέρα ήταν μια μικρή πάλι για τον Brian, για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό που του συνέβαινε. Μπορεί στο κολέγιο να ήταν μια διάσημη τρανς, στην προσωπική του ζωή όμως υπέφερε. «Η μετάβαση έκανε όλα τα προβλήματά μου χειρότερα» παραδέχεται. Μετά την αποφοίτησή του άρχισε να παίρνει ακόμα πιο σκληρά ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης. Πήγε τέσσερις φορές σε κέντρο αποτοξίνωσης πριν τελικά μείνει καθαρός και καταφέρει να κρατήσει μια δουλειά, στην οποία δεν είχε αναφέρει όσα πέρναγε.

Τρανς

Η επαναφορά στο αντρικό φύλο

Κάποια στιγμή ο Brian συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να είναι πλέον Brianna. «Μόλις έκοψα τα ναρκωτικά και βρήκα μια αληθινή δουλειά, είχα καθαρό μυαλό και άρχισα να νιώθω μια νέα δυσφορία για το φύλο μου. Κοιτούσα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και έβλεπα τις παιδικές μου φωτογραφίες ως μικρό αγόρι και άρχισα να σκέφτομαι: “Τι έχω κάνει;”».

Έτσι, τον Φεβρουάριο, ο Wagoner επέστρεψε στη ζωή του ως άνδρας, αφού πέρασε το ένα τρίτο της ζωής του ως γυναίκα. Έκοψε τα μαλλιά του, σταμάτησε την ορμονοθεραπεία και άλλαξε ξανά το όνομά του. Ευτυχώς δεν υποβλήθηκε ποτέ σε χειρουργική επέμβαση, αλλά η ορμονοθεραπεία του προκάλεσε προβλήματα υγείας όπως επώδυνη ούρηση και φλεγμονή στην περιοχή της λεκάνης, ενώ παρακολουθείται για οστεοπόρωση, καθώς αποτελεί γνωστή παρενέργεια.

Μετά από χρόνια καταπίεσης του αληθινού του εαυτού, έχει επιτέλους συμβιβαστεί με το ποιος είναι. «Πραγματικά επανασυνδέθηκα με τον εαυτό μου και αποδέχτηκα το γεγονός ότι είμαι ομοφυλόφιλος», δήλωσε ο Wagoner. Το αποκάλυψε ακόμη και στον πατέρα του, ο οποίος, όπως είπε, τον αποδέχτηκε πλήρως. «Ο πατέρας μου και εγώ είμαστε εντάξει τώρα. Ξέρει ότι είμαι γκέι και δεν τον νοιάζει καν. Αν ήμουν ειλικρινής από την αρχή, πιστεύω ότι ενδεχομένως θα με είχε αποτρέψει από το να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο».

Τώρα μάλιστα τα έχει βάλει τους γιατρούς καθώς, όπως λέει, αποσιώπησαν τις προσωπικές κρίσεις που βίωνε, όπως η εσωτερικευμένη ομοφοβία και ο εθισμός στα ναρκωτικά. «Ο θεραπευτής μου ήταν πραγματικά ένας ακτιβιστής που έτυχε να είναι και ψυχολόγος. Πιθανότατα θα έπρεπε να με βάλουν σε ψυχιατρική κλινική, όχι να μου δώσουν οιστρογόνα. Χρειαζόμουν απλώς κάποιον να με ακούσει, αλλά αυτή η γυναίκα με έβαλε να πάω και να αλλάξω τη χημεία του σώματός μου και ολόκληρη τη ζωή μου».