«Αν χτυπήσεις ένα κορίτσι με καπέλο και δεν πέσει, είναι ώρα να παντρευτεί». Αυτή την παροιμία επικαλούνται οι γυναίκες στην επαρχία Μπαλκ του Αφγανιστάν όταν καλούνται να σχολιάσουν την «παράδοση» που θέλει τα ανήλικα κορίτσια να εξαναγκάζονται σε γάμο σε τρυφερή ηλικία.

Η έκθεση του ΟΗΕ για τη μεταχείριση των γυναικών στο Αφγανιστάν, είναι σοκαριστική. Αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια από την ανατροπή του καθεστώτος των ισλαμιστών Ταλιμπάν, εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζονται ακόμη σαν είναι «ευτελές προϊόν». Παντρεύονται γέρους και ανταλλάσσονται με πρόβατα ή ακόμη και με όπιο!

Τον Αύγουστο του 2009, η χώρα ενεργοποίησε το Νόμο για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών, ο οποίος ποινικοποιεί πολλές επιβλαβείς πρακτικές, αλλά κάποιες αρχές δεν έχουν μάθει για το νόμο και πολλές είναι απρόθυμες ή ανίκανες να τον εφαρμόσουν, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο νόμος καθιστά παράνομες πρακτικές, όπως η αγοραπωλησία γυναικών για γάμο, ο εξαναγκασμός σε γάμο, οι γάμοι παιδιών και η άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Όμως σύμφωνα με την έκθεση, ενώ υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο νόμο, ο οποίος δεν ποινικοποιεί τις για λόγους «τιμής» δολοφονίες γυναικών που έχουν ντροπιάσει το όνομα της οικογένειας, χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα και οι αναγκαίες αναθεωρήσεις να γίνουν αργότερα.

Γυναίκες και κορίτσια, που το σκάνε από το σπίτι για να γλυτώσουν από την κακομεταχείριση, συχνά συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και διώκονται αν και η πράξη τους δεν είναι αδίκημα. Συνήθως κατηγορούνται ότι είχαν την πρόθεση να κάνουν σεξ εκτός γάμου.

Η έκθεση του ΟΗΕ επικαλείται έρευνες που βρήκαν ότι ο μισός πληθυσμός γυναικών στις αφγανικές φυλακές, περίπου 300, κρατούνται για «ηθικά αδικήματα».

Επίσης διαπίστωσε ότι αν και παράνομη, η πρακτική να διευθετούνται διαφορές με την παράδοση κοριτσιών, κυριαρχεί σε όλη την χώρα, και, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δύο κορίτσια παντρεύεται πριν κλείσει τα 15 έτη.

«Πολλοί Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων θρησκευτικών ηγετών, ενισχύουν αυτά τα επιβλαβή έθιμα, επικαλούμενοι την ερμηνεία που κάνουν στο Ισλάμ», διαπιστώνει η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι πολλές από αυτές τις πρακτικές όχι μόνο είναι εγκλήματα με βάση το αφγανικό νόμο, αλλά δεν συνάδουν καν με τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Αναφέρει επίσης ότι σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν, παρατηρείται αυξανόμενη τάση, πολλές γυναίκες αυτοκτονούν, είτε αυτοπυρπολούμενες, είτε αυτοθυσιαζόμενες και σύμφωνα με το γιατρό της μόνης μονάδας εγκαυμάτων που λειτουργεί στην χώρα, στην πόλη Χεράτ, ο κύριος λόγος είναι ο εξαναγκασμός σε γάμο.

«Νέες γυναίκες συνήθως παντρεύονται γέρους, ανταλλάσσονται με πρόβατα ή όπιο. Κάποιες από αυτές, κάτω από την πίεση ενός προσβλητικού συζύγου ή μιας πεθεράς, πηγαίνουν στους μουλάδες ή στα κοινοτικά συμβούλια και ζητούν βοήθεια, αλλά ακόμη κι εκεί, αντιμετωπίζουν ταπείνωση και κακομεταχείριση», είπε ο γιατρός.