Συναγερμός σήμανε στη Βρετανία, καθώς εντοπίστηκε ένα υπερμικρόβιο σε χοιρινό κρέας, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Όπως αναφέρει ο Guardian δοκιμές ανακάλυψαν ότι πάνω από το 10% προϊόντων χοιρινού κρέατος που ελήφθησαν στο δείγμα, μεταξύ αυτών μπριζόλες και κιμάς, είχαν μολυνθεί με βακτήρια που έδειξαν αντοχή σε ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο υπερβακτηρίδιο είναι μια παραλλαγή των βακτηρίων του εντερόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των πληγών, μεταξύ άλλων ασθενειών.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Το συγκεκριμένο μικρόβιο γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία με ορισμένους τύπους αντιβιοτικών, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από τα φάρμακα που μπορεί κανονικά να συνταγογραφήσει ένας γιατρός δεν θα είχαν καμία επίδραση στη θεραπεία της ασθένειας.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικών Φαρμάκων που είναι αρμόδια για τη χρήση αντιβιοτικών στις φάρμες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της σχετικά: «Δεσμευόμαστε να μειώσουμε την περιττή χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και παραμένει η πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τη νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα».

Σημειώνεται ότι μολυσμένα προϊόντα αφορούσαν σε χοιρινό κρέας που πωλείται με την ετικέτα «Red Tractor assured» και προϊόντα με τη σήμανση διασφάλισης ποιότητας τροφίμων RSPCA, όπως και βιολογικά προϊόντα.