Η παρασκευάστρια εταιρεία των drones «Μπαϊρακτάρ» ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λιθουανία, ώστε να διατεθεί στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ιδιωτική εταιρεία Baykar, με επικεφαλής τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ και τον αδερφό του, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς Λιθουανοί συγκέντρωσαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη εβδομάδα σε μια δημόσια προσπάθεια να αγοράσουν ένα στρατιωτικό drone για την Ουκρανία ώστε να στηρίξουν τη χώρα καθώς αμύνεται στη ρωσική εισβολή.

Τα χρήματα που χρειάζονταν για την αγορά του Bayraktar TB2 συγκεντρώθηκαν σε τρεισήμισι ημέρες σε αυτή τη μικρή βαλτική χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που ήταν για χρόνια υπό τη σοβιετική κατοχή.

«Ο λαός της Λιθουανίας έχει συγκεντρώσει με αξιότιμο τρόπο κεφάλαια για να αγοράσει ένα Bayraktar για την Ουκρανία. Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό, η Baykar αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν ένα Bayraktar TB2 στη Λιθουανία και ζητά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να σταλούν στην Ουκρανία ως μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε λοιπόν, η εταιρεία Baykar στο Twitter.

Deal για drones στη Λιθουανία

Η Τουρκία μπορεί να διατηρεί στενές σχέσεις με την Ρωσία, όμως πριν τον πόλεμο προμήθευε με drones «Μπαϊρακτάρ» την Ουκρανία, κάτι που συνέχισε και μετά την ρωσική εισβολή. Παρόλα αυτά, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε την ζήτηση του «Μπαϊρακτάρ», το οποίο έγινε γνωστό από τους Ουκρανούς στα πεδία των μαχών.

Έτσι, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Λιθουανία επιζητεί επίσης να αγοράσει ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή ένα παρόμοιο drone για τον δικό της στρατό.

Τα χαρακτηριστικά του «Μπαϊρακτάρ», σύμφωνα με φωτογραφία από το Associated Press

Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος για τα «Μπαϊρακτάρ», χωρίς να σχολιάσει τη δωρεά, δήλωσε ότι «δυσκολευόμαστε αυτή τη στιγμή να ανταποκριθούμε στη ζήτηση».

Σημειώνεται, ότι αυτή η απόφαση της τουρκικής εταιρείας προς όφελος της Λιθουανίας, κράτους μέλους του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του αρχηγού του κράτους. Μάλιστα, η δωρεά έρχεται εν μέσω των αντιθέσεων της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.