Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ουδέτερο καθεστώς του.

«Χαιρετίζω ειλικρινά και υποστηρίζω την υποψηφιότητα αυτών των σημαντικών, για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης, χωρών. Είναι μια απόφαση κυρίαρχων κρατών που έχουν δικαίωμα στις δικές τους αποφάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την ευημερία των πολιτών τους. Η Βόρεια Μακεδονία, ως το νεότερο μέλος της πιο ισχυρής στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας, έχει την υποχρέωση να συνεχίσει την πολιτική ανοιχτών θυρών με τους εταίρους της, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, έχοντας ιδιαίτερα υπόψην το πολιτικό και γεωγραφικό περιβάλλον όπως και αυτό της ασφάλειας. Με την πλήρη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί ιδιαίτερα στην ανατολική του πτέρυγα, από όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως συμβαίνει με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξουσιοδότησε σήμερα τον πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ να δώσει τη σύμφωνη γνώμη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.