Η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της εξασκήθηκαν σε προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής. Η άσκηση αφορούσε προσομοιωμένες «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος το Γαλλικό Πρακτορείο και την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν με μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που μιμούνται εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού.

Μετά την πραγματοποίηση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφευχθούν «πιθανά αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Στις ασκήσεις φέρεται να συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.

Ο Guardian υπενθυμίζει πως η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές της δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπαινίχθηκε την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.