Σάλος έχει ξεσπάσει στην Αριζόνα, καθώς η Πολιτεία των ΗΠΑ αποφάσισε να εφαρμόσει την θανατική ποινή σε θάλαμο αερίων και μάλιστα να χρησιμοποιήσει το υδροκυάνιο, ουσία που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι συντηρητικές αμερικανικές Πολιτείες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προμηθευτούν υλικά για τα θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα που χρησιμοποιούν στις εκτελέσεις θανατοποινιτών και έτσι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Την Τρίτη λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας όρισε για τις 8 Ιουνίου την εκτέλεση του Φρανκ Άτγουντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1987 σε θάνατο για τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού. Του έδωσε όμως το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ του ενέσιμου διαλύματος ή του θαλάμου αερίων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι σωφρονιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν υδροκυάνιο, το βασικό συστατικό του Zyklon-B, που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των κρατουμένων. Όμως η μητέρα του Φρανκ Άτγουντ ήταν Εβραία και έφυγε από την Αυστρία το 1939 για να γλιτώσει από τους Ναζί, εξήγησε ο Τζο Πέρκοβιτς.

Στις ΗΠΑ, μόνο επτά Πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση αερίων για την εκτέλεση κρατουμένων. Στην πράξη, καμία δεν έχει κάνει τέτοια εκτέλεση από το 1999. Οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται εδώ και χρόνια με τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος. Οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτού του πρωτοκόλλου –πιστεύεται ότι το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο στους κατάδικους– και η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να εφοδιάσουν τις σωφρονιστικές υπηρεσίες με τέτοια σκευάσματα οδήγησαν στην αναβολή πολλών εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια. Στην Αριζόνα δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 2014, όταν ένας θανατοποινίτης έπαθε σπασμούς και αγωνιούσε για δύο ώρες μέχρι να πεθάνει, αφού του χορηγήθηκε το ενέσιμο διάλυμα.