Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Τρόι της Αλαμπάμα σχολίασε τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας με… ιδιαίτερο τρόπο.

«Ειλικρινά τους κάνουν ρεζίλι, τους Ρώσους στρατιωτικούς σε πολλές περιπτώσεις», είπε ο Αμερικανός ηγέτης αναφερόμενος στις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων κόντρα στους Ρώσους εισβολείς.

Η Lockheed Martin παράγει τους πυραύλους Javelin και σύμφωνα με τον Μπάιντεν έχουν σταλεί περισσότεροι από 5.500 στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τους Ρώσους. Στο φόντο του βάθρου από όπου μίλησε είχε ως διακόσμηση τα συγκεκριμένα όπλα.

Τόνισε η πως εξεζητημένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγραφεί από τους Ρώσους επί του παρόντος. «Γι’ αυτό προσπαθούμε να τους δυσκολέψουμε όσο μπορούμε ώστε να μην πέσουν στα χέρια τους τέτοιες τεχνολογίες που θα τους επέτρεπε να βελτιώσουν τις δυνατότητες του στρατού τους σε αυτή τη σύρραξη», δήλωσε. Πρόσθεσε μια μαρτυρία ενός Ουκρανού στρατιώτη ο οποίος δήλωσε στη «Wall Street Journal» πως χωρίς τους Javelin δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις.

«Έτσι», συνέχισε ο Μπάιντεν, «αυτά τα όπλα που άγγιξαν τα δικά σας χέρια, τώρα, βρίσκονται στα χέρια των Ουκρανών ηρώων και κάνουν σημαντική διαφορά», κατέληξε.

Η διαφορετική στάση των Ρεπουμπλικάνων στο ζήτημα της βοήθειας των 33 δισ. δολαρίων

Ο Μπάιντεν αυτή την εποχή πιέζει το Κογκρέσο για να περάσει νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι, πάντως, θέλουν να χειριστεί το ζήτημα διαφορετικά.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε σήμερα (4/5) ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνει η Ουάσινγκτον τη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο αφιερωμένο αποκλειστικά στη χρηματοδότηση. Αυτό το «πακέτο», πάλι, ορισμένοι Δημοκρατικοί θέλουν να δουν να συνδέεται με την παράταση του προγράμματος στήριξης για την επιδημία Covid-19.