Εκστρατεία κατά του οργανωμένου εγκλήματος έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, με τις Αρχές να έχουν συλλάβει μέσα σε ένα μήνα 20.000 κακοποιούς. Σε αυτό το πλαίσιο μέλη συμμοριών καίνε τα τατουάζ τους ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τη σύλληψη.

«Μέχρι πρόσφατα τα μέλη των συμμοριών επιδείκνυαν περήφανα τα τατουάζ τους, που τους έδιναν θέση, ταυτότητα, βαθμό και χρησίμευαν για να κατατρομοκρατούν τα θύματά τους. Τώρα, καίνε τα σώματά τους για να προσπαθήσουν να τα κρύψουν», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter.

Ο Μπουκέλε ανέβασε φωτογραφίες στο Twitter τριών φερόμενων ως μελών συμμοριών που μοιάζουν να έχουν εγκαύματα, που δεν έχουν επουλωθεί ή επουλώνονται, σε μέρη του σώματός τους όπου είχαν τατουάζ. Ένας εξ αυτών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με έγκαυμα σε σχεδόν όλο τον θώρακα, είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο Λουίς Αλμπέρτο Σετίνο Μάτα, γνωστός ως «Σαγιαχίν». Άλλοι δύο συλληφθέντες, που εικονίζονται στις φωτογραφίες που μεταφόρτωσε ο κ. Μπουκέλε, έχουν μικρότερα εγκαύματα στα σημεία όπου είχαν τατουάζ. «Θα γεράσουν στη φυλακή. Τα εγκλήματά τους δεν παραγράφονται», πρόσθεσε ο κ. Μπουκέλε.

Κύμα 87 φόνων σε δύο λίγες μέρες

Ο κ. Μπουκέλε κήρυξε πόλεμο στις συμμορίες έπειτα από κύμα 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου, που αποδόθηκε από την κυβέρνησή του σε μέλη των «μάρας».

Σύμφωνα με τους αριθμούς των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, έχουν συλληφθεί 20.290 μέλη συμμοριών από αστυνομικούς και στρατιωτικούς αφότου άρχισε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των συμμοριών την 26η Μαρτίου. Πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου τα τελευταία τριάντα χρόνια στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι συμμορίες, οι πιο διαβόητες από τις οποίες είναι Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Barrio 18, μετρούν κάπου 70.000 μέλη, περίπου τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται πλέον στις φυλακές, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο 40άρης πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, που στην εξουσία από το 2019, χαίρει υψηλής δημοτικότητας, κυρίως χάρη στις υποσχέσεις του πως θα πατάξει το έγκλημα. Όμως η ροπή του στον αυταρχισμό προκαλεί επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΚΟ και τη διεθνή κοινότητα, που ερίζουν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί πως είχε κλείσει στο πρόσφατο παρελθόν συμφωνίες με τις δύο μεγαλύτερες συμμορίες, προσφέροντας σε ηγετικά μέλη τους καλύτερες συνθήκες φυλάκισης, χρήματα και άλλα οφέλη εάν μείωναν τη βία και υποστήριζαν το κόμμα του Μπουκέλε. Ο πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, παρά τη σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον Τύπο.