Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ακτή Ελεφαντοστού είπε: «Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να απόσχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας».

Ο Μπαρόζο έκανε την τοποθέτηση αυτή λίγες ώρες αφότου ο Λορέν Γκμπαγκμπό ορκίστηκε πρόεδρος, παρά την διεθνή αναγνώριση της νίκης του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά στις προεδρικές εκλογές στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Νωρίτερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον συνεχάρη τον Ουαταρά για τη νίκη του στις εκλογές.

Ο Γκμπαγκμπό ανακηρύχθηκε νικητής την Παρασκευή, όταν το συνταγματικό συμβούλιο, του οποίου ηγείται ένας πολιτικός του σύμμαχος, ανέτρεψε τα ποσοστά που είχε ανακοινώσει η εκλογική επιτροπή, που είχε κρίνει νικητή τον Ουαταρά, ακυρώνοντας τα αποτελέσματα σε επτά προπύργια της αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου στο πρόσφατο παρελθόν δρούσαν αντάρτες κατά της κυβέρνησης του Γκμπαγκμπό.

Ο στρατός της Ακτής Ελεφαντοστού έχει κλείσει τα σύνορα και απαγορεύεται σε ξένους δημοσιογράφους να μεταδίδουν πληροφορίες από το εσωτερικό της χώρας.