Το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών H3N8 σε άνθρωπο κατέγραψε η Κίνα, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές, τονίζοντας πάντως ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι μικρός. Ένα 4χρονο αγόρι από την επαρχία Χενάν βρέθηκε μολυσμένο με το στέλεχος αφότου εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Καμία στενή επαφή του αγοριού δεν μολύνθηκε με τον ιό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας. Το παιδί ερχόταν σε καθημερινή επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που εκτρέφονταν στο σπίτι του, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το στέλεχος H3N8 έχει εντοπιστεί στο παρελθόν και σε άλλα μέρη του κόσμου σε άλογα, σκύλους, πτηνά και φώκιες, αλλά δεν είχαν αναφερθεί ποτέ κρούσματα H3N8 σε ανθρώπους, ανέφερε η Επιτροπή.

Η πρώτη αξιολόγηση έδειξε ότι η παραλλαγή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματική και ότι ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας επιδημίας είναι χαμηλός.

Πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα και ορισμένα μολύνουν κατά διαστήματα τους ανθρώπους, συνήθως αυτούς που εργάζονται με πουλερικά.

Πέρυσι η Κίνα ανέφερε το πρώτο κρούσμα H10N3 σε άνθρωπο.