Το δρόμο προς τις κάλπες άνοιξε η νέα πρωθυπουργός της Αυστραλίας υποχωρώντας στο φόρο για την εξόρυξη ορυκτού πλούτου. Η συμφωνία προβλέπει μείωση του φόρου από το 40% στο 30% στα σούπερ κέρδη.

Οι αντιδράσεις για τον συμβιβασμό είναι μοιρασμένες: Είκοσι κορυφαίοι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν «επικίνδυνη για τη δημοκρατία» την υποχώρηση της κυβέρνησης, αν και πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τους χειρισμούς της Τζούλια Τζίλαρντ «θαυμάσιους».

Το ζήτημα οδήγησε στην ανατροπή του Κέβιν Ραντ και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η συμβιβαστική λύση θα επιταχύνει τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες τοποθετούσαν την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογών το Σαββατοκύριακο και τη διενέργεια εκλογών το Σάββατο, 7 ή 14 Αυγούστου.

Υπολογίζεται, ότι η νέα συμφωνία θα κοστίσει στο κράτος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακοίνωση επίτευξης της συμφωνίας προκάλεσε αυτόματη άνοδο των τιμών των μετοχών εταιρειών μεταλλευμάτων, καθώς συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις εταιρειών μεταλλευμάτων, ότι προχωρούν στην υλοποίηση σχεδίων τους για επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.