Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 24 Απριλίου ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των αποτελεσμάτων που βασίζονται στο 86% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη Γαλλία, (τόσο σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και στις υπερπόντιες περιοχές), ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει προς το παρόν το 27,4%, η Μαρίν Λε Πεν  24,9% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν  το 20%.

Έχουν ψηφίσει 42,3 εκατομμύρια Γάλλοι, ενώ η αποχή ήταν στο 25,11%.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετά τα αποτελέσματα που επιβεβαίωναν τη νίκη του απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία δημοκρατικού μετώπου, μπλοκάροντας την άκρα δεξιά και είπε χαρακτηριστικά στους γάλλους πολίτες ότι μπορούν να βασιστούν πάνω του.

«Αυτό που διακυβεύεται στις 24 Απριλίου είναι κοινωνική επιλογή, επιλογή πολιτισμού», σημείωσε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Eκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ούτε μια ψήφο στην Λεπέν.

Ο εθνικιστής ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας, η Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CFDT), κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν δεν θα γίνει πρόεδρος.