Τα συντρίμμια ενός διαστημικού σκάφους έπεσαν στη Γη αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας σοκ στους παρατηρητές που βρέθηκαν στο έδαφος παρατηρώντας το θέαμα. Τμήματα του πυραύλου ανασύρθηκαν στη δυτική Ινδία.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Reddit δείχνει τα συντρίμμια να «ανάβουν» ενώ διασχίζουν τον ουρανό. Ο Redditor ισχυρίζεται ότι το βίντεό του είναι από πρώτο χέρι και ότι βρίσκεται στην πόλη όπου ήταν ορατή η έκρηξη.

Ένας άλλος χρήστης του Reddit παρέπεμψε τον χρήστη που ανέβασε αρχικά το βίντεο σε έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος δημοσίευσε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τα διαστημικά συντρίμμια στο Twitter.

Ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής, έγραψε στο Twitter: «Πιστεύω ότι πρόκειται για την επανείσοδο ενός κινεζικού πυραύλου. Αναμενόταν να επανέλθει μέσα στην επόμενη ώρα περίπου και το ίχνος ταιριάζει καλά».

Ένα κομμάτι συντριμμιών ζύγιζε πάνω από 90 κιλά – ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.

Οι χώρες αλληλοκατηγορούνται για τα διαστημικά σκουπίδια

Το γεγονός ότι τα διαστημικά ταξίδια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα διαστημικά σκουπίδια.

Οι χώρες κατηγορούν η μία την άλλη για διαστημική ρύπανση και δημιουργούν μια κατάσταση όπου μια σύγκρουση είναι πιθανή – και το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας πραγματοποίησε μια πρόχειρη δοκιμή πυραύλου που θα ήταν το κοσμικό ισοδύναμο της ρύπανσης.

Αλλά είναι οι δορυφόροι Starlink του Elon Musk που προκαλούν τις περισσότερες κοντινές συγκρούσεις στο διάστημα. Η NASA και η Διαστημική Δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτουν ένα δίκτυο αισθητήρων που σαρώνουν τον ουρανό και παρακολουθούν και τα 27.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Διαστημικά σκουπίδια γύρω από τη Γη

Τα αντικείμενα στην τροχιά της Γης ταξιδεύουν με ταχύτητα άνω των 17.000 μιλίων την ώρα – αρκετά γρήγορα ώστε ακόμη και αν ένα μικρό κομμάτι συγκρουστεί με δορυφόρο ή διαστημόπλοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει την απειλή που αποτελούν τα διαστημικά σκουπίδια για τη ζωή στη Γη και για τα όνειρά μας να ταξιδέψουμε στο διάστημα.

Το σύνδρομο Κέσλερ είναι μια θεωρία ότι η τροχιά της Γης θα γίνει τόσο γεμάτη που τα συντρίμμια θα συνεχίσουν να συγκρούονται, δημιουργώντας εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί πεδίο διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τον πλανήτη μας.