Τα διαστημικά σκουπίδια συνεχίζουν να ίπτανται κοντά στην ατμόσφαιρα της Γης με τον κίνδυνο πάντα να προσκρούσουν και να προκαλέσουν βλάβες σε άλλα αντικείμενα που είναι εξαιρετικά χρήσιμα, όπως οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, ή οι δορυφόροι του GPS.

Θέλοντας να καταγράψουν την έως τώρα πορεία των «διαστημικών σκουπιδιών», αλλά και να προβλέψουν την μελλοντική συμπεριφορά τους, ο καθηγητής αεροδιαστημικής Μορίμπα Τζαχ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και η ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν τον χάρτη «AstraGraph», έναν ψηφιακό χάρτη που απεικονίζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο το πού βρίσκεται, ανά πάσα στιγμή, καθένα από αυτά τα αντικείμενα.

Ο καθηγητής εξηγεί στο BBC ότι, με τη βοήθεια αυτού του χάρτη, οι ειδικοί μπορούν να παρακολουθήσουν με μεγαλύτερη άνεση, μεταξύ άλλων και τα 200 πιο επισφαλή «διαστημικά σκουπίδια» που υφίστανται σήμερα, τα οποία ενδέχεται κάποια στιγμή να εκραγούν ή να χτυπηθούν από άλλα αντικείμενα, σπάζοντας σε δεκάδες χιλιάδες άλλα, μικρότερα κομμάτια.

Και νέο μέγα-ραντάρ εντοπισμού στην Κόστα Ρίκα

Ένα νέο τεράστιο διαστημικό ραντάρ που εγκαταστάθηκε στην Κόστα Ρίκα θα μπορεί να εντοπίζει και τα μικρά διαστημικά σκουπίδια που μέχρι σήμερα περνούσαν απαρατήρητα από τα όργανα παρατήρησης. Το νέο ραντάρ κατασκεύασε η εταιρεία LeoLabs που έχει μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

«Πρόκειται για το πιο προηγμένο διαστημικό ραντάρ του είδους του» δηλώνει ο Νταν Σεπερλέι διευθύνων σύμβουλος της LeoLabs. Η εταιρεία κατασκευάζει ραντάρ εντοπισμού αντικειμένων στις περιοχές της αποκαλούμενης χαμηλής τροχιάς γύρω από την Γη, περίπου 800 χλμ. έξω από τον πλανήτη. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο τέτοιων ραντάρ σε πολλές περιοχές της Γης έτσι ώστε να χαρτογραφηθεί πλήρως αυτή η χωματερή.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν δεν βρεθεί τρόπος απομάκρυνσης ή καταστροφής των διαστημικών σκουπιδιών σύντομα θα έχουν γίνει τόσο πολλά που θα δημιουργήσουν τελικά ένα φράγμα γύρω από την Γη που θα καθιστά απαγορευτική την εκτόξευση πυραύλων που θα μεταφέρουν διαστημικές αποστολές ή δορυφόρους.