Έντονη ανησυχία προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε η Wall Street Journal, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές, εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, μέσα στον Μάρτιο. Όσο για τα συμπτώματα και ο Ρώσος ολιγάρχης, αλλά και κάποια μέλη της ουκρανικής αποστολής είχαν κόκκινα μάτια, δάκρυα και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια.

Πριν από κάποιους μήνες η περίπτωση του Ρώσου αντιφρονούντα και βασικού πολέμιου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Οι γιατροί ενός γερμανικού νοσοκομείου που νοσηλευόταν ο Αλεξέι Ναβάλνι επιβεβαίωσαν τον Αύγουστο του 2020 ότι ο σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν δηλητηριάστηκε.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης υπέστη «δηλητηρίαση από μια ουσία από την ομάδα δραστικών ουσιών που ονομάζονται αναστολείς της χολινεστεράσης», σύμφωνα με την ανάλυση του νοσοκομείου.

Η μέθοδος της δηλητηρίασης είναι αρκετά δημοφιλής τρόπος ιστορικά για την εξαφάνιση πολιτικών αντιπάλων. Από τον «εκπρόσωπο» των Pussy Riot μέχρι τον ετεροθαλή αδελφό του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ, ας δούμε 5 περιπτώσεις δηλητηριάσεων που έμειναν στην ιστορία.

1 – Πιοτρ Βερζίλοφ (Pussy Riot)

Μέλη των Pussy Riot

Ο Βερζίλοφ, μέλος της ακτιβιστικής ομάδας Pussy Riot, ως ο ανεπίσημος εκπρόσωπός τους, πριν από δύο χρόνια αρρώστησε ξαφνικά ανεξήγητα και σοβαρά. Μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία, κρατήθηκε σε τεχνητό κώμα και οι γιατροί εκεί είπαν ότι είχε δηλητηριαστεί. Ο Βερζίλοφ επέζησε και μάλιστα βοήθησε να οργανωθεί η αερομεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι στη Γερμανία από την ίδια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Βερολίνο που τον είχε βοηθήσει. Ο Βερζίλοφ δήλωσε ότι τα συμπτώματά του ήταν πολύ παρόμοια με αυτά του Ναβάλνι και κατηγόρησε προσωπικά τον Πούτιν και για τις δύο δηλητηριάσεις.

2 – Κιμ Γιονγκ Ναμ

Κιμ γιονγκ Ναμ και Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2018 στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, αφού δύο γυναίκες φέρεται να του έριξαν στο πρόσωπο τον χημικό νευροπαραλυτικό παράγοντα VX. Τον Φεβρουάριο του 2020, δικαστήριο της Μαλαισίας άκουσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ μετέφερε στο σακίδιό του δώδεκα φιαλίδια με αντίδοτο για τον θανατηφόρο νευροπαραλυτικό παράγοντα VX την ώρα της δηλητηρίασης.

3 – Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος Λιτβινένκο είχε εργαστεί για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) πριν αυτομολήσει στη Βρετανία, όπου έγινε δημοσιογράφος και έγραψε δύο βιβλία με κατηγορίες κατά της FSB και του Πούτιν. Αρρώστησε μετά τη συνάντησή του με δύο πρώην αξιωματικούς της KGB και πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006. Μια κυβερνητική έρευνα διαπίστωσε ότι σκοτώθηκε από ραδιενεργό πολώνιο-210, το οποίο φέρεται να έβαλαν οι άνδρες στο τσάι του.

4 – Καλέντ Μεσάαλ

Καλέντ Μεσάαλ

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1997, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ επιχείρησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της Χαμάς Μεσάαλ, με εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δύο πράκτορες ψέκασαν μια δηλητηριώδη ουσία στο αυτί του Μεσάαλ καθώς αυτός έμπαινε στα γραφεία της Χαμάς στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η απόπειρα δολοφονίας απέτυχε και λίγο αργότερα οι δύο ισραηλινοί πράκτορες συνελήφθησαν.

5 – Γκιόργκι Μαρκόφ

Άγαλμα του Γκιόργκι Μαρκόφ

Το 1978, ο Βούλγαρος αντιφρονούντας Μαρκόφ περίμενε σε μια στάση λεωφορείου μετά από μια βάρδια στο BBC, όταν ένιωσε ένα αιχμηρό χτύπημα στο μηρό του. Γύρισε και είδε έναν άνδρα να σηκώνει μια ομπρέλα. Ένα μικρό εξόγκωμα εμφανίστηκε στο σημείο που ένιωσε το τσίμπημα και τέσσερις ημέρες αργότερα πέθανε. Η νεκροψία διαπίστωσε ότι είχε σκοτωθεί από ένα μικρό σφαιρίδιο που περιείχε δόση ρικίνης 0,2 χιλιοστόγραμμα. Πολλοί πιστεύουν ότι το δηλητηριασμένο βέλος εκτοξεύτηκε από την ομπρέλα.