Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται σήμερα Τρίτη (29/3) στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Ο ίδιος αναφέρει σε tweet ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες.

Σημειώνεται ότι στις συνομιλίες δηλώσεις έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εναπόκειται και στις δύο πλευρές να σταματήσουν αυτήν την τραγωδία», ενώ το «παρών» έδωσε και ο Ρώσος ολιγάρχης, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.