Δύσκολες ώρες περνάνε οι εγκλωβισμένοι άμαχοι της Μαριούπολης, οι οποίοι εκτιμάται πως είναι κοντά στους 100.000 με 200.000, καθώς είναι για μέρες χωρίς τροφή και νερό, ενώ οι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει σε στάχτη το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Χαρακτηριστικά, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως «είναι σαφές ότι οι κατακτητές δεν ενδιαφέρονται για την πόλη της Μαριούπολης, θέλουν να την ισοπεδώσουν, να την κάνουν στάχτη».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί λύση για την απομάκρυνση των αμάχων, ενώ απορρίφθηκε αίτημα για να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στη περιοχή. Παράλληλα, οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως είναι συγκλονιστικές, ενώ ο δημοσιογράφος του Associated Press, Mstyslav Chernoν, που έφυγε πρόσφατα από την περιοχή, είπε πως «εγκαταλείψαμε τους γιατρούς που μας είχαν κρύψει και βοηθήσει, τις έγκυες γυναίκες που είχαν βομβαρδιστεί και τους ανθρώπους που κοιμούνταν στους διαδρόμους γιατί δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Ένιωθα απαίσια που τους άφησα όλους πίσω».

Με βάση πληροφορίες από τις ουκρανικές αρχές και ΜΜΕ του εξωτερικού, θεωρείται δύσκολη η εξεύρεση λύσης για την Μαριούπολη, ιδιαίτερα από την στιγμή που Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός θέλει πάση θυσία να καταλάβει την περιοχή.

Ακολουθούν δορυφορικές φωτογραφίες της βομβαρδισμενης Μαριούπολης από την Maxar, εταιρεία που συνεργάζεται με τη NASA και το Αμερικανικό Πεντάγωνο: