Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (…) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.

Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί εντός 48 ωρών.

Η Ρωσία ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση, τη Δευτέρα, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς.

Η ουκρανική κρίση στο άτυπο Eurogroup

Εισβολή στην Ουκρανία

Οι οικονομικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι το θέμα που θα απασχολήσει το σημερινό άτυπο Eurogroup που συνεδριάζει στο Παρίσι, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία με μια έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε πρόσφατα, ενώ η Γαλλία θα συνδράμει με 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι χθες, Πέμπτη, αποφασίστηκαν «τεράστιες και άμεσες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, οι οποίες “θα χτυπήσουν σκληρά τη Ρωσία και την οικονομία της» και «έχουν στόχο να λυγίσουν τη ρωσική οικονομία και τους πολιτικούς υπεύθυνους». Εξήγησε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, ο αεροναυπηγικός τομέας, οι ημιαγωγοί, καθώς και όλες οι ευαίσθητες τεχνολογίες της ρωσικής οικονομίας. «Θα χτυπήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, τις ρωσικές τράπεζες. Θέλουμε να απομονώσουμε χρηματοοικονομικά τη Ρωσία και να κόψουμε κάθε δεσμό της με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Μπρούνο Λεμέρ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να πάρουν μέτρα κατά εκατοντάδων πολιτικών και οικονομικών προσώπων της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι η γαλλική οικονομία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, καθώς η Ρωσία είναι δευτερεύων οικονομικός εταίρος της Γαλλίας.

Οι υπουργοί Οικονομίας θα συζητήσουν, εξάλλου, για το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου αυξήθηκαν κατά 30% τις τελευταίες ώρες, είπε ο Μπρουνό Λεμέρ. «Θα πρέπει να σκεφτούμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για να αυξήσουμε το απόθεμα, να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού και να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Ευρώπης στο θέμα της ενέργειας και ειδικότερα στο φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

«Ζούμε τον εφιάλτη του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος και ο μόνος υπεύθυνος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ. Τόνισε ότι οι πρώτες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν θα πλήξουν σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας και πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». «Σήμερα θα αξιολογήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους λαούς και τις οικονομίες μας. Υπάρχουν φυσικά επιπτώσεις από τον ενεργειακό τομέα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο προκειμένου να «συζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στην κατάσταση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σε ανάρτησή του στο Twitter, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Πολλά θέματα θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή απάντηση στις επιπτώσεις στον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα ασφαλείας, καθώς και τα αντίποινα», επεσήμανε κυβερνητική πηγή στο AFP.

Ξεχωριστά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι στη σύνοδο θα εξεταστεί και πώς οι χώρες της ΕΕ μπορούν να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία.

«Προφανώς οι Ευρωπαίοι θα είναι εκεί για να δείξουν αλληλεγγύη, να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες», τόνισε ο Λεντριάν.

«Να απομονωθεί η Ρωσία, όπως η Βόρεια Κορέα»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς δήλωσε ότι επιθυμεί να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Λέβιτς επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής η ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία –που στοχοθετούν τον ενεργειακό τομέα της χώρας, τον οικονομικό τομέα και τον τομέα μεταφορών– είναι σκληρές και θα πλήξουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία. Όμως, κατά τη γνώμη του Λετονού προέδρου, θα πρέπει να υιοθετηθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Μόσχας.

«Το πιο σημαντικό είναι να απομονωθεί αυτό το εγκληματικό καθεστώς από τον κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα. Διότι αυτό το καθεστώς δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Λέβιτς.

Η Λετονία και οι δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λιθουανία, έχουν ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Την ίδια άποψη εξέφρασε σήμερα η Βρετανία, αν και κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, με τη Γαλλία να δηλώνει ότι η αποκοπή της Μόσχας από το SWIFT είναι «η έσχατη λύση», αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.